POLİSLİK MODELLERİ VE SUÇ ÖNLEME ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - KIZMAZ, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu tez çalışması, suçun önlenmesinde polislik modellerinin etkisini konu edinmektedir. Suç ve şiddet olaylarının giderek toplumu daha çok tehdit eder hale geldiği günümüzde suçların önlenmesi ancak etkili mücadele yaklaşımları ile mümkün olmaktadır. Diğer bir ifade ile suçla mücadele ve suçların önlenmesinde kabul gören ve uygulanan polislik modelleri ile ilişkisi bulunmaktadır. Günümüzde bu nedenle suç önleme çabaları geçmişte uygulanan reaktif polislik modelleri yerine proaktif yaklaşımlara veya modellere bırakmıştır. Bu kapsamda; problem odaklı polislik, toplum odaklı polislik, suç yoğun polisliği, COMPSTAT, istihbarat odaklı polislik ve kanıta dayalı polislik modelleri geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasında bu modellerin suçu önlemedeki etkisi ele alınmıştır. Araştırmanın temel sonucu olarak gelişmiş ülkelerde uygulanan bu modellerden özellikle toplum destekli polislik uygulamasının ülkemizde yaygın ve sistematik olarak uygulandığı, diğer modellerin ise ya uygulanmadığı ya da kısmen uygulandığı sonucu elde edilmiştir. Ülkemizde özellikle problem odaklı suç önleme yaklaşımı ile suç yoğun polislik modelinin sistematik ve yaygın bir şekilde benimsenmediği, uygulanmadığı ve bir politikaya dönüşmediği tespiti yapılmıştır. İl emniyet müdürlükleri bünyesinde bu konuda sınırlı bazı uygulamaların olduğu ancak bu uygulamaların da genel bir değerlendirmeye konu olacak düzeyde olmadığı gözlemlenmiştir. Suçun önlenmesinde etkili olabilecek polislik modellerinin geliştirilip uygulanabilmesi için bu yaklaşımların politikaya dönüşmesi ve emniyet birimlerinin yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Sonuç olarak hiçbir polislik modeli arzulanan düzeyde suçlulukla mücadelede ve suçu önlemde tek başına etkili olamaz. Aynı şekilde hiçbir yaklaşım tek başına kusursuz değildir. Bu nedenle polis birimlerinin suçu önlemede başarılı olabilmeleri için polislik modellerinin bir araya getirildiği bütüncül bir modelin benimsenmesi ve paydaş kuruluşlarla işbirliği ve ortaklık temelinde çalışmalarının yürütülmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Suç, Suç Önleme, Polislik Modelleri

This thesis study focuses on policing models in the prevention of crime. In today's world, where crimes and violence are becoming more and more threatening to society, prevention of crimes is only possible with effective combat approaches. In other words, it is acceptable in combating and preventing crimes and has a relationship with policing. Today, therefore, crime prevention efforts have been left to proactive approaches or models instead of reactive policing models applied in the past. In this context; problem oriented policing, community-oriented policing, hot spots policing, COMPSTAT, intelligence-led policing and evidence- based policing have been developed. In this thesis, the effect of these models on preventing crime is discussed. As the main result of the research, it was concluded that among these models applied in developed countries, especially community policing practice is widely and systematically applied in our country, while other models are either not implemented or partially applied. In our country, it has been determined that the problem-oriented crime prevention approach and the hot spots policing model are not systematically and widely adopted, implemented and turned into a policy. It has been observed that there are some limited practices in this regard within the provincial police directorates, but these practices are not at a level to be the subject of a general evaluation. In order to develop and implement policing models that can be effective in preventing crime, these approaches need to be transformed into policies and police units need to be restructured. As a result, no single policing model can be effective in combating and preventing crime at the desired level. Likewise, no approach is perfect on its own. For this reason, in order for police units to be successful in preventing crime, it is necessary to adopt a holistic model that brings together policing models and to carry out their work on the basis of cooperation and partnership with stakeholder organizations. Keywords: Crime, Crime Prevention, Policing Models
A research on police models and crime prevention
Keywords: Sosyoloji; Kamu Yönetimi