SİSPLATİN NEFROTOKSİSİTESİ OLUŞTURULAN RATLARDA SİRTUİN EKSPRESYONU ÜZERİNE KURKUMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - UĞUR, SIDDIK (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada sisplatin nefrotoksisitesinde kurkuminin sirtuinler (SIRT) ve Nikotinamid fosforibozil transferaz (NAMPT) expresyonu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmada, 28 adet Wistar albino cinsi erkek ratlar (10 haftalık, ağırlık 194-264 gr arasında) kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 7 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı; Kontrol Grubu (n=7): Sisplatinle eşit hacimde izotonik salin solusyonu (1 ml/kg/gün) uygulanan ve bazal diyetle beslenen grup. Sisplatin Grubu (n=7): Çalışmanın 3. gününde sisplatin % 0.9 salin (1 ml/100 gr/kg i.p.) içinde (7 mg/kg) uygulanan ratlar. Kurkumin Grubu (n=7): Sisplatinle eşit hacimde izotonik salin solusyonu (1 ml/kg/gün) uygulanan ve sisplatin uygulamasından 2 gün önce ve uygulamadan sonra 8 gün süreyle kurkumin (100 mg/kg) verilen ratlar. Kurkumin + Sisplatin Grubu (n=7): Sisplatin uygulanan ve sisplatin uygulamasından 2 gün önce ve uygulamadan sonra 8 gün süreyle kurkumin (100 mg/kg) verilen ratlar. Çalışma sonunda ratlar dekapitasyonla öldürülerek biyokimyasal ve histopatolojik inceleme için serum ve böbrek örnekleri alındı. Serum üre, kreatinin, doku MDA, SIRT1, SIRT3, SIRT4 ve NAMPT düzeyleri çalışıldı. Böbrek dokusunda histopatolojik inceleme yapıldı. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında sisplatin grubunda serum üre ve kreatinin, doku MDA düzeylerinde anlamlı artış, SIRT1, SIRT3, SIRT4 ve NAMPT düzeylerinde anlamlı oranda düşme tespit edildi. Sisplatin+kurkumin grubunda sisplatin grubuyla karşılaştırıldığında serum üre ve kreatinin, doku MDA düzeyleri anlamlı derecede düşük; SIRT1, SIRT3, SIRT4 ve NAMPT düzeyleri anlamlı oranda yüksek tespit edildi. Histopatolojik incelemede sisplatin+kurkumin verilen grupta vokuolizasyon, tübüler nekroz, tübüler atrofi ve inflamasyonun daha az olduğu görüldü. Sonuç olarak kurkuminin lipid peroksidasyonunu azalttığı, sirtüin ve NAMPT düzeylerini artırdığı görüldü. Kurkumin sisplatin nefrotoksisitesine karşı koruyucu etki göstermesinde sirtüin ve NAMPT ekspresyonunu artırmasının önemli rol oynadığı kanaatindeyiz Anahtar kelimeler: Sisplatin nefrotoksisitesi, kurkumin, sirtüin, NAMPT.

In this study we aimed to determine the effects of curcumin on renal expressinon of sirtuins (SIRT) and Nicotinamide phosphoribosyl transferase NAMPT in cisplatin induced nephrotoxicity. We used 28 wistar albino male rat (8 wk-old, between 200-215 g) in this study. We separated the rats into 4 groups (n:7 for each group) as; Control group (n:7): Standard diet and saline administration intraperitoneal with equal volume of cisplatin (1ml/kg/day). Cisplatin group (n:7): cisplatin administered in %0, 9 saline solution on the third day of study. Curcumin group (n:7): curcumin administration 2 days before and continued 8 days after saline administration. Cisplatin + curcumin group (n:7): cisplatin+ isotonic saline solution with equal volume and curcumin administration 2 days before and continued 8 days after cisplatin administration. At the end of study, rats were decapitated and serum and renal tissues were obtained for biochemical and histopathological analysis. Serum urea, creatinine and tissue MDA, SIRT1, SIRT3, SIRT4, NAMPT levels were evaluated. Renal tissues were also histologically evaluated. Serum urea, creatinin and tissue MDA levels increased and; SIRT1-3-4 and NAMPT levels decreased in cisplatin group in comparison with control group. In cisplatin + curcumin group; serum urea, creatinin and tissue MDA levels were significiantly lower; SIRT1-3-4 and NAMPT levels were significiantly higher in comparison with cisplatin group. Histopathologic findings such as vacualisation, tubular necrosis, tubular atrophy and inflammation were relatively low in cisplatin + curcumin group. In conclusion, we determined that curcumin reduces lipid peroxidation; increases cirtuin and NAMPT levels. According to the results of our study, protective effects of curcumin on cisplatin induced nephrotoxicity depends on the increasing expression of cirtuins and NAMPT. Key words: Cisplatin induced nephrotoxicity, curcumin, cirtuin, NAMPT.
The investigation of the effects of curcumin on expression of sirts in cisplatin-induced nephrotoxicity in rats
Keywords: Nefroloji