PEDAGOJİK FORMASYON YOLUYLA ÖĞRETMEN YETİŞTİRME UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER VE MEZUNLARIN İSTİHDAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - YILMAZ, GÜLDEN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Türk eğitim siteminin en önemli konularından birini öğretmen yetiştirme sistemi oluşturmuştur. Öğretmen yetiştiren ilk kurum olan Darülmüallimin-i Rüşdi' nin kurulduğu 1848 yılından bugüne kadar ülkemizde çok farklı öğretmen yetiştirme ve istihdam modelleri uygulanmıştır. Bu modellerden biri de Pedagojik Formasyon Eğitimi uygulaması olmuştur. Süreç içerisinde pedagojik formasyon eğitimine dair çok farklı kararlara ve uygulamalara gidilmiştir. Ancak pedagojik formasyon eğitimine dair alınan son karar çerçevesinde pedagojik formasyon eğitimi daha yaygın bir hale gelerek öğretmen yetiştirme sistemine iyice yerleşmiştir. Bu araştırmanın amacı pedagojik formasyon eğitimi uygulamalarında karşılaşılan güçlükler konusunda pedagojik formasyon eğitimini alan öğrenci, pedagojik formasyon eğitiminde görevli öğretim elemanı ve yöneticilerin (dekan ve dekan yardımcıları) görüşlerini belirlemeyi ve pedagojik formasyon uygulamasının öğretmen istihdamındaki yerini değerlendirmektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin elde edilmesinde yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler görüş alma formlarının katılımcılara dağıtılarak ve yazılı olarak doldurmaları sonucunda elde edilmiştir. Görüşme formu PFE alan öğrenciler, PFE' de görevli öğretim elemanları ve yöneticiler (dekan ve dekan yardımcıları) için ayrı olarak hazırlanmış ve elde edilen görüşler ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Ayrıca 2011-2014 yılları itibariyle KPSS' ye giren ortaöğretim branş bazında öğrenci sayıları ve yapılan atama sayıları nicel olarak belirtilirken doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın güvenirliğini artırmak için YÖK, ÖSYM ve MEB orijinal belgeleri ve ilgili web sayfalarına ulaşılması sağlanmış, incelenerek konu çerçevesinde içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesinde görev yapan yöneticiler (dekan ve dekan yardımcıları), PFE' de görevli öğretim elemanları ve PFE alan öğrenciler oluşturmaktadır. 400 öğrenci, 48 öğretim elemanı, ve 12 yönetici araştırmaya katılmıştır. Araştırma sonucunda pedagojik formasyon eğitimi alan öğrenciler, öğretim elemanları ve yöneticiler pedagojik formasyon eğitiminin yanlış (eksik, kötü, verimsiz) bir uygulama olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca öğrenciler, öğretim elemanları ve yöneticiler pedagojik formasyon eğitimi boyunca birçok farklı sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin farklı şehirlerden ya da farklı çalışma koşullarından gelerek bu dersleri almaya çalışmaları hem maddi hem de manevi yönden kendilerini olumsuz etkilemektedir. Sadece bu dersleri almalarının atamalarının yapılması için çözüm olmayacağını bilmeleri yani istihdamın az olması motivasyonlarının da olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Benzer şekilde öğretim elemanlarının da Eğitim Fakültesinin derslerinin yanı sıra pedagojik formasyon eğitimi derslerine girmeleri iş yükünü artırmakta ve öğretim elemanlarının ders etkililiğini azaltmaktadır. Ayrıca istihdam politikalarında çerçevesinde elde edilen bulgulara göre 2011- 2014 yılları itibariyle yapılan atama sayısı ile KPSS' ye giren aday sayısı arasında arz- talep dengesi bir türlü sağlanamadığı ifade edilmektedir. Pedagojik formasyon eğitimi ile öğretmen yetiştirilmemeli ve bu eğitim lisans eğitimi boyunca verilmeli gerekliliği belirtilmektedir. Anahtar kelimeler: Öğretmen yetiştirme, pedagojik formasyon eğitimi, öğretmen istihdamı, pedagojik formasyon eğitiminde karşılaşılan sorunlar

Educating teacher system has been one of the most important issues of Turkish education system. Many different educating teacher and deploy models has been applied from 1848 when Darülmuallimin-i Rüşdi an institution educating teacher firstly until today. One of these models is Pedagogical formation education application. Many different decisions and applications has been applied about pedagogicalformation educationduring this time. Howewer pedagogical formation education has totally taken part in educating teacher system in the view of the lastly taken decision about pedagogical formation education. The aim of this research is to take opinion of pedagogical formation students, prelector who is on duty of pedagogical formation education academists and administrators (dean and dean assistant) of universities about difficulties which is observed in the execution of pedagogical formation and to evaluate the condition of pedagogical formation application in teacher employment. The research has been executed with survey which is one of the qualitative research methods. Half Structured interview form has been used to collect data in the research. Datas has been obtained by delivering taking opinion forms and filling them written. Forms has been prepared differently with respect to students who takes PFE, prelectors who are on duty of PFE and manegers (dean and dean assistant). Opinions which have been taken was educated one by one. Besides, the number of students who took the exam, public personel selection examination (KPSS), between 2011 and 2014 in secondary education branches and the number of appointment is presented as quantitatively. Original documentaries of YOK, OSYM and MEB and related web pages have been supported to apply in order to increase reliability. They have been exposed to content analysis in the view of issue, as well. Administrators, academicians and pedagogical formation students who perform their duties and study in Fırat, Dicle, Gazi and Karadeniz Technical universities in 2013-2014 education year constitute the working group of the research. 400 students, 48 prelectors, 12 managers has taken part in investigation. These all participants of the research remarked that pedagogical formation education is a wrong, inaccurate (in other words; inadequate, poor, nonproductive) application. They also state that they had to face with many different problems during the pedagogical education. That the students try to attend these lessons by coming from different cities and different studying conditions influence them negatively in terms of both financial and moral aspects. The students know that taking only these lessons is not enough for their appointment, in other words; that the employment is in a low level and these awareness causes their motivations are effected negatively. In similar way, the academicians' work load density increase on the ground that they lecture both in Faculty of Education and in pedagogical formation lessons and because of the density, their performances are affected negatively. Moreover, according to the data which is collected from the framework of the employment politics, it is observed that supply and demand equilibrium between the number of appointment and the number of applicant who take the public personel selection examination (KPSS) cannot be balanced. The teachers should not be educated with pedagogical formation and this education should be given throughout the undergraduate education. Key words: teachers education, pedagogical formation, teachers employment, the problems of pedagogical education.
Educating teacher by pedagogical formation difficulties experienced during appling, assement of graduates deploy
Keywords: Eğitim ve Öğretim