Maturîdî kelamcılara göre velliyyülemr itaat / Obedince to the authority in Maturities an analytical study - ABDULLAH, HASAN YASEEN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Velliyyülemrine itaat, asırlar boyunca Müslüman gruplar ve mezhepler arasında ihtilaf konusu olmuştur. Bu çalışmada başta İmam Maturîdî olmak üzere Maturîdî mezhebinin önde gelen âlimlerinin bu konudaki görüşlerine değinilmiştir. Nitekim İmam Maturîdî ve onun mezhebini takip eden âlimlerin, velliyyülemr, onun yetki ve sorumlulukları ile hakları ve görevleri konularında çokça sözleri ve otoriteleri bulunmaktadır. Velliyyülemrine itaat meselesi çetrefilli bir konudur. Bundan dolayı bu konuda gizli kalmış hususları açığa çıkarma, kapalı meseleleri de aydınlığa kavuşturmanın zaruri olduğu görülmüştür. Bu araştırmada velliyyülemri ile ona itaatin niteliği, ona hangi durumda isyan edilip görevden alınacağı ve Müslümanlara imam olmaya kimin münasip olduğuyla ilgili konular, Maturîdî kelamcıları ve alimlerinin sözleri ve görüşleri ışığında genel olarak ele alınmıştır. Bu araştırmanın amacı şüphe ve vehimleri gidermek, hicri 3. asır yani Ebû Mansur el-Maturîdî zamanından günümüze kadar yaşamış olan kabul görmüş Maturîdî kelamcıların kitaplarında var olan hakikatleri ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmanın sonunda, Ehl-i Sünnet ve'l-Cemâat'in; önderlik sıfatları ile donanmış ve yetkili kişilerin çoğunluğu tarafından seçilen yöneticinin yanında olma düsturunu benimsedikleri, isyan ve karışıklık çıkarmaya, devletin ve milletin güvenliğini bozmaya, masumların kanını dökmeye ve fitne çıkarmaya karşı oldukları neticesine ulaşılmıştır.

Obedience to the ruler has become a place where, over the various ages, the various Islamic classes vary, and through this research I focused on what our distinguished scholars went to from the Maturid academy, and Imam Al-Matredi, may he rest in peace, was on top of them. The issue of the Sultan, and his rights and obligations, is the issue of loyalty and it is a thorny issue. So, I thought it necessary to try to show what is hidden and to clarify what is ambiguous. In this topic, the Sultan 's question, how to obey him, when it is permissible to disobey him or be isolated, and who is the right person for the great imamate of the Muslims, what his duties and rights are, all these issues have been discussed and gathered as much as possible in this study and analysis. The views and statements of our esteemed scholars From the Maturid School in particular and others in general, so that I can eradicate doubt and expose the reality that existed among the books belonging to our revered scholars from the Maturid School, from the time of Abu Mansur al-Matradi in the third century AH, to the present day.
Keywords: Din