ELAZIĞ YÖRESİ SULARINDA KOBALTIN ZENGİNLEŞTİRİLEREK ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRESİ İLE TAYİNİ - KOÇOĞLU, SERGÜL (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ YÖRESİ SULARINDA KOBALTIN ZENGİNLEŞTİRİLEREK ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRESİ İLE TAYİNİ Sergül KOÇOĞLU Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Anabilim Dalı 2002; Sayfa : 44 Ağır metal konsantrasyonları, örnek matriksinde çok düşük olduğundan dolayı ağır metal iyonlarının tam, doğru kimyasal analizlerde, ayırma ve zenginleştirme en önemli basamaklardan biridir. İmmobilizasyon bu amaç için önerilen çok uygun bir metoddur. Bu çalışmada XAD-7 polimerine 2,4-dinitrozoresorsinol (DNR) fiziksel olarak immobilize edildi. DNR immobilize edilmiş olan XAD-7 polimeri sentetik olarak hazırlanan farklı derişimlerindeki çözeltilerinde kobaltın zenginleştirilmesinde kullanıldı. Sentetik olarak hazırlanan çözeltilerdeki kobaltın geri kazanılmasında ve maksimum verimin elde edilmesi için pH ve sürenin etkisi incelendi. Optimize edilen şartlarda 1 ug/L Co içeren sulu çözeltideki kobalt 50 kat zenginleştirilerek alevli atomik absorpsiyon spektrofotometresiyle tayin edildi. Bu metotla Elazığ çevresindeki bazı kaynak, nehir ve göl sularında kobalt analizleri gerçekleştirildi. Anahtar Kelimeler : Kobalt, Zenginleştirme. İmmobilizasyon. Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi

II ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF COBALT IN WATERS AROUND ELAZI? REGION BY ENRICHMENT METHOD BY FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROPHOTOMETER Sergül KOÇO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Chemistry 2002, Page: 44 The seperation and preconcentration is one of the most important step of an accurate chemical analysis of trace elements since their concentrations are very low in the sample matrix. The immobilization method is a very suitable method for this purpose. In this study, 2.4-dinitrozoresorcinol (DNR) physically immobilized to XAD-7 polymer. The XAD-7 polymer, immobilized DNR was used for preconcentration of the cobalt in the solutions in different concentrations prepared synthetically. The effect of pH and time to obtain maximum yield and recovery of the cobalt in solutions prepared synthetically was investigated. In optimized conditions in water solutions containing 1 ug/L (ppb) Co was determined by flame atomic absorption spectrophotometer (FAAS) by enriching 50 time. By using this method, the cobalt analysis in some spring, river, lake water in Elazığ region was carried out. Key Words : Cobalt, Preconcentration. immobilization, Atomic Absorption Spectrophotometry
Determination of cobalt in waters around Elazığ region by enrichment method by flame atomic absorption spectrophotometer
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry