DMBA ile indüklenmiş kobayların beyin dokusundaki bazı elemetler üzerine alfa lipoik asidin etkisi - Ciftci, Harun; Özkaya, Ahmet; Dayangaç, Alpaslan; Ölçücü, Ali; Çelık, Sait; Şahin, Zafer; Ateş, Sema (My University, 2009)
Birçok faktöre bağlı olarak gelişen kanserin etiyolojisinde reaktif oksijen türlerinin neden olduğu oksidatif stres önemli yer tutmaktadır. Çalışmamızda parakarsinojen 7,12-dimetilbenz-[a]antrasen (DMBA) uygulanan kobaylarda (Guinea Pig) antioksidan özelliklere sahip alfa-lipoik asit’in (?-LA) makro ve eser element değişikliklerine karşı beyinde koruyucu rolü araştırıldı. Deneylerde; kontrol, DMBA, ?-LA ve DMBA+?-LA gruplarında eşit sayıda toplam 24 erkek kobay kullanıldı. Kobayların beyinlerinde ICP-AES ile yapılan analiz neticesinde, makro elementlerden kalsiyum’un kontrol grubuna göre DMBA grubunda arttığı (P<0.01) ve DMBA+?-LA grubunda ise azalarak (P<0.01) kontrol grubu ile aynı düzeylere indiği tespit edildi. Magnezyum düzeyi; DMBA grubunda kontrol grubuna göre azaldığı (P<0.01), DMBA+?-LA grubunda kontrol grubu seviyesine yakın yükseldiği görüldü. Eser elementlerle ilgili olarak ise, bakır seviyesinin kontrol grubuyla kıyasla DMBA grubunda azaldığı (P<0.01), DMBA+?-LA grubunda ise kontrol grubu ile aynı seviyede olduğu belirlendi. Çinko düzeyleri incelendiğinde, DMBA grubunda kontrole göre azaldığı (P<0.01) ve DMBA+?-LA grubunda arttığı (P<0.01) gözlemlendi. Ayrıca demir ve mangan düzeyleri arasında anlamsal farkların olmadığı tespit edildi (P>0.05). Sonuç olarak, Beyin gibi önemli organları oksidatif stresten korumak için makro ve eser element yönünden ?-LA’nın nöroprotektif etki gösterdiği söylenebilir.
Keywords: Karsinojenler; eser elementler; oksidatif stres; beyin; dimetilbenzantrasen; alfa-lipoik asit; kobay