FAZ DEĞİŞTİREN MADDE İLE PREFABRİK YAPILARIN SOĞUTULMASI - KULOĞLU, İBRAHİM CEMALEDDİN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Taşınabilir, ucuz ve kolay kurulum gibi avantajlara sahip prefabrik yapıların en önemli problemlerinden biri bu hacimlerin soğutulmasıdır. Özellikle, şantiye ve kırsal kesimlerde tercih edilen bu yapıların kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. İlgi çekici özellikleri nedeniyle bu yapılar, yaşam alanı olarak da kullanılmaktadır. Bu yapıların soğutulması veya belirli bir sıcaklık değerinde tutulması gerekmektedir. Projenin çıkış noktası söz konusu bu prefabrik yapıların soğutulmasıdır. Kırsal kesimlerde ve şantiye ortamında kullanılan bu yaşam ve depolama alanlarının soğutulması, ciddi bir problem oluşturmaktadır. Güncel olarak uygulanan soğutma sistemlerinin maliyeti yüksektir. Proje kapsamında tasarımı ve imalatı gerçekleştirilecek olan soğutma sistemi ile bu yapıların soğutulması gerçekleştirilecektir. Soğutma sistemi, Faz Değiştiren Madde (FDM) ile entegre edilerek konteyner içerisindeki enerjinin bu maddeler üzerinde depolanması prensibine dayanmaktadır. Söz konusu kontrol hacminin içerisindeki enerjinin FDM ile depolanmasından sonra, ısı atım bacaları ile çevre ortama atılması sağlanacaktır. Kontrol hacim olarak belirlenen yapıların, tasarlanan soğutma sistemi ile soğutulması ve aynı şartlarda ve de herhangi bir soğutma uygulamasının gerçekleştirilmediği bir kontrol hacimden elde edilen veriler karşılaştırılacaktır. Projeden elde edilen veriler neticesinde, ölçüm odası ile referans odası arasında birkaç derecelik sıcaklık farkı olduğu gözlenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda, sistemde kullanılan Faz Değiştiren Malzemenin miktarının artırılmasıyla bu farkın daha belirgin bir şekilde arttığı görülmüştür.

One of the most important problem portable, cheap and easy set-up prefabricated place is cooling. Specially to use prefabricated place increases for worksites and rural areas. These prefabricated structures are used as a living space due to their usage areas. These structures must be cooled or kept at a certain temperature and humidity. Point of origin this project is to cool mentioned these places with no electricity. To cool living and storage areas is very serious problem in the rural areas and worksites. Modern cooling systems are sometimes unaffordable for these kind of purposes. Within the context of project air-conditioning these places to design and produce cooling system. Obtained information from the project compared with data to get from same size place for to understand this cooling system work or not. It was observed that there was a temperature difference of several degrees between the measurement room and the reference room as a result of the data obtained from the project. Because of the experiments carried out, this difference will become more apparent by increasing the amount of Phase Change Material used in the system.
Cooling prefabricated place with phase changing material
Keywords: Enerji