MISIR (ZEA MAYS L. ) BİTKİLERİNDE KADMİYUMUN TOKSİTİTESİ İLE NİTRİK OKSİT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - DEVECİ, DİDEM (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, mısır fidelerine önceden farklı SNP (25 ve 50 µM) konsantrasyonları uygulandıktan sonra, bu fidelerin farklı kadmiyum (25, 50 ve 75 µM) konsantrasyonlarına karşı verdiği fizyolojik ve biyokimyasal cevaplar araştırıldı. Çalışma materyali olarak mısır (Zea mays L.) tohumlarından geliştirilen 15 günlük fideler kullanıldı. Fidelere yapılan tüm uygulamalarda kökten hidrofonik yöntem tercih edildi. Fideler 3 gruba ayrılarak 48 saat süreyle SNP ön uygulaması yapıldı. Daha sonra bu 3 gruba, kendi içinde kontroller (saf su ve SNP' ler) saklı tutulmak suretiyle kadmiyumun farklı konsantrasyonları ayrı ayrı uygulandı. Farklı muameleler görmüş fidelerde boy artışı, taze ağırlık başına düşen kuru ağırlık miktarı gibi büyüme parametreleri tespit edildi. Ayrıca kök ve yaprakta prolin, malondialdehit (MDA), redükte glutatyon (GSH), okside glutatyon (GSSG), total yağ asidi analizleri ve yaprakta pigment analizi yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre; SNP ön uygulamasız fidelere kıyasla, SNP ön uygulamalı fidelerde büyüme parametreleri üzerinde Cd uygulanmasından kaynaklanan inhibitif etkiler, daha hafiflemiş bulundu. Aynı şekilde yapraklardaki pigment (klorofil (a+b) ve karotenoid) yıkımları da daha az bulundu. SNP ön uygulamasız fidelere kıyasla, SNP ön uygulamalı fidelerde; hem kök hem de yaprakta malondialdehit miktarı azaldı; prolin miktarı kökte azaldı, yaprakta ise arttı; redükte glutatyon miktarı kökte ve yaprakta arttı; okside glutatyon miktarı kökte ve yaprakta azaldı. SNP ön uygulamasız fidelere kıyasla, SNP ön uygulamalı fidelerde yağ asidi değişimleri; palmitik asit için köklerde arttı, yapraklarda azaldı; palmioleik asit miktarı yaprakta azaldı; stearik asit ise köklerde azaldı; linoleik asit köklerde arttığı halde yapraklarda azaldı; linolenik asit ise yapraklarda yüksek bulundu. Palmioleik asit ve linolenik asit köklerde, stearik asit ise yapraklarda bulunamadı. Sonuçlar değerlendirildiğinde, genel olarak 50 µM SNP ön uygulamasının Cd toksisitesini baskılama konusunda 25 µM SNP' den daha başarılı bulundu. Anahtar Kelimeler: Mısır (Zea mays L.), Nitrik oksit, SNP, Kadmiyum Toksititesi, Oksidatif hasar

In this study, after corn to seedlings were applied to different SNP (25 and 50 µM) concentrations, it investigated that gave against the different cadmium (25, 50 and 75 µM) concentrations of these seedlings on physiological and biochemical responses. Fifteen days seedlings of corns (Zea mays L.) were made use of studying material. Seedlings in all applications made from root hydroponic method was preferred. The seedlings were divided into three groups and these groups were made first SNP application throughout forty-eight hours. After that, these three groups to except controls (pure water and SNPs) were separately applied different concentrations of cadmium. The seedlings in which they had treated differently detected growth parameters such as the amount height increase and dry weight per amount per green weight. In addition to proline analysis of root and leaf malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH), oxidized glutathione (GSSG), total fatty acid analysis, and pigment analysis of leaf were practised. According to the obtained results; growth parameters on SNP pre-applied seedlings had inhibiting effect that arised from application Cd in comparison with SNP pre intervention of the application. In the same way as the leaves pigment (chlorophyll (a + b) and carotenoids) found that the less destruction. The pre-applied seedlings of SNP reduced amount of malondialdehyde both roots and leaves; amount of proline reduce to roots and increased to leaves; the amount of glutathione increased roots and leaves; the amount of oxidized glutathione decreased leaf and root. The SNP as compared pre-intervention of the application, fatty acids changes during SNP pre-applied seedlings; palmitic acid were increased in roots, decreased in leaves; palmioleic acid decreased in leaf; stearic acid decreased in root; linoleic acid in roots increased and decreased in leaves; linolenic acid increased in leaves. Palmioleic acid and linolenic acid could not be found in the roots, also stearic acid could not be found in the leaves. When the results are evaluated in generally, 50 µm of SNP pre-appliced was more successful than 25 µM of SNP applied according to the suppress toxicity of Cd. Keywords: Corn, Nitric Oxide, SNP, Cadmium Toxicity, Oxidative damage.
Corn (Zea mays L. ) plants nitric oxide toxicity of cadmium in the investigation of the relationship between
Keywords: Botanik