THE EFFECT OF INQUIRY-BASED LEARNING STRATEGY ON THE STUDENTS' ACHIEVEMENTS AND ATTITUDES TOWARDS SCIENCE AND TECHNOLOGY - Keçeci, Gonca; Yıldırım, Pelin (My University, 2017)
Bu çalışma, araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme stratejisi kullanılan fen dersinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin başarılarına ve fen ve teknolojiye karşı tutumlarına etkisini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ortaokul 7. Sınıf \"Kuvvet ve Enerji\" ünitesi \"Basınç\" konusu rehberli sorgulamaya dayalı öğrenme etkinlikleri uygulanarak işlenmiştir. Çalışma 20152016 eğitim-öğretim yılında, 13 kız 16 erkek toplam 31 yedinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, ön test-son test tek gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmanın verileri Basınç Başarı Testi ve Fen ve Teknoloji Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Basınç Başarı Testi ve Fen ve Teknoloji Tutum Ölçeğinden elde edilen öntest-sontest puanları ttesti kullanılarak analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda öğrencilerin başarı düzeylerinde anlamlı bir artış olduğu bulunmuştur, t(30)=-8.197, p=.00<.01. Fen ve Teknoloji Tutum Ölçeğinden elde edilen veriler analiz edildiğinde öğrencilerin fen ve teknolojiye karşı tutumlarında da anlamlı artış olduğu görülmüştür, t(30)=-10.040, p=00<.01. Sorgulamaya dayalı öğrenmeyi diğer fen konularında da uygulayarak kazanımların sürekliliği sağlanabilir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları