Kafes sisteminde yetiştirilen etlik piliçlerde sürü büyüklüğünün performans, bazı kan ve kemik parametreleri, musculus pectoralis pH düzeyi ve karkas kusurları üzerine etkisi - Özhan, Nejla; Şimşek, Ülkü Gülcihan (My University, 2015)
Bu araş tı rma, 25.000 ve 40.000 kapasiteli kafes sistemlerinin etlik piliç sürülerinde performans,bazı kan parametreleri, kemik kalitesi, Musculus pectoralis pH düzeyi ve karkas kusurları üzerineetkilerini karş ı la ş tı rmak için yap ı lm ı ş tı r. Bu amaçla, 25.000 ve 40.000 kapasiteli kümesler dörtüretim periyodu boyunca e ş zamanl ı olarak takip edilmi ş tir. Dört üretim periyodunun sonunda herkapasiteden canl ı a ğ ı rl ı kları dengelenmi ş toplam 20 piliç seçilmi ş tir. Piliçler boyun uçurma yöntemiile kesilmi ş , kanları al ı nm ı ş tı r. Gö ğ üs kas ı n ı n pHs ı kesimi takiben on dakika sonunda ölçülmü ş tür.Kemikler etlerinden soyulmu ş ve analizleri yap ı lm ı ş tı r. Karkas kusurları n ı de ğ erlendirmek için herbir özellikten toplam 300 piliç incelenmi ş tir. Ara ş tı rma grupları canl ı a ğ ı rl ı k, yem tüketimi, yemden yararlanma ve ölüm oranları bakı m ı ndanbenzer de ğ erler göstermi ş tir. Gruplar aras ı nda serum glikoz, kolesterol, VLDL kolesterol, trigliserit,protein, ürik asit düzeyleri ile alkalen fosfataz ve kreatin kinaz enzim aktivitelerinde istatistiki farkl ı l ı ktespit edilmemi ş tir. Tibio-tarsal kemi ğ in fiziksel özellikleri ve mineral düzeyi ile femur kemi ğ i fizikselözellikleri bakı m ı ndan gruplar benzerdir. Kafes sisteminde gö ğ üs kas ı n ı n pHs ı koyu, sert, kuru(KSK) et s ı n ı rları içerisindedir, fakat ara ş tı rma grupları aras ı nda istatistiki farkl ı l ı k tespitedilmemi ş tir. Kanat morarmas ı oran ı 40.000 kapasiteli kümeste önemli ölçüde yüksek bulunmu ş tur(P<0.01). Kanat kı rı ğ ı , gö ğ üs morarmas ı , incik ve baget morarmas ı olguları nda benzer ortalamalarelde edilmi ş tir.Sonuç olarak, kafes sisteminin incelenen sürü büyüklüklerinde benzer üretim özellikleri gösterdi ğitespit edilmi ş tir.Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, kafes sistemi, sürü büyüklüğü, performans, refah.
Keywords: Veterinerlik