DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İLLERİNİN İKLİM VERİLERİ, RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ - YILMAZ, ŞERİF (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada, Dogu Anadolu Bölgesinde bulunan illerin sıcaklık, nem, basınç, rüzgar hızı, rüzgar gücü, güneslenme siddeti ve güneslenme müddeti gibi iklim parametreleri 15 yıllık bir periyotta (1991-2005) incelenerek modellenmesi yapıldı. Hava sartlarının modellenmesinde lineer regresyon analizi kullanıldı. Gelistirilen modellerin hava sartları ve hava sartlarının çevre ve enerji üzerindeki etkileri ile ilgili herhangi bir çalısmada kullanılabilecegi görüldü. Anahtar Kelimeler: Basınç, Sıcaklık, Rüzgar Hızı, Rüzgar Gücü, Relatif Nem, Güneslenme siddeti ve süresi, Türkiye-Dogu Anadolu Bölgesi

In this work, climatic parameters as temperature, relative humidity, wind speed, wind power, pressure, solar radiation and solar duration in cities of Eastern Anatolia over a period of 15 years (1991-2005) are studied and modelled. A regression analysis is carried out by using the linear regression technique to model the weather parameters. The models developed can be used in any study related to weather and its effect on the environment and energy. Keywords: Pressure, Temperature, Wind speed, Wind power, Relative humidity, Solar radiation, Solar duration, Anatolia Region
Determination of climatic parameters, solar and wind energy in cities of Eastern Anatolia
Keywords: Enerji; Makine Mühendisliği