Simental Irkı Bir Buzağıdaki Üretral Dilatasyon Olgusunun Klinik, Radyolojik, Ultrasonografik Tanısı ve Tedavisi - Günay, Cihan; Polat, Eren; Sağlıyan, Aydın (My University, 2020)
Bu olgu sunumunda, 4 günlük simental ırkı erkek bir buzağıda karşılaşılan üretral dilatasyon olgusunun klinik,radyografik, ultrasonografik tanısı ve tedavisi tanımlandı. Klinik muayenesinde disüri ve perineal bölgede içeriği idrar olanbir şişkinlik tespit edilen buzağının yapılan radyografik ve ultrasonografik muayenesi sonucu üretral dilatasyonu olduğutespit edildi. Genel anestezi altında, şişkinlik bulunan bölge üzerinde 6 cm uzunluğunda bir ensizyon yapıldıktan sonra, derikatmanı geçilerek dilatasyonun olduğu bölgeye ulaşıldı. İdrarın boşaltılmasının ardından, üretranın dilate olan alanıdaraltılarak üretrostomi işlemi yapıldı. Operasyon sonrası hayvana postoperatif olarak 7 gün parenteral antibiyotikuygulandı. Operasyonu takiben ilk hafta sadece üretrostomi yapılan bölgeden idrarını yapan buzağının sonraki süreçteidrarını penisten de yapmaya başladığı gözlendi. Bu sebeple üretrostomi ile oluşturulan açıklık kapatılarak hayvan kontrolaltına alındı. Bir ay sonra hasta sahibi ile yapılan görüşmede hayvanın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik