SOSYAL MEDYANIN SOSYAL HAREKETLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: GEZİ PARKI PLATFORMU - SARI, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2014)
Gerek medya gerekse iletişim teknolojileri yaşamımızda çok büyük bir hızla yer edinmektedir. İletişim teknolojileri bireylere, kendi düşünce ve eserlerini paylaşacakları imkânlar sunmakta, paylaşımların ve tartışmaların temel olduğu bir medya alanı oluşturmaktadır. Sosyal medya alanları geleneksel kitle iletişim araçlarından farklı olarak büyük bir hızla etki alanını genişletmektedir. Sosyal medya kavramı, kullanıcıların birbirleriyle bilgi, görüş ve ilgi alanlarını paylaşarak etkileşim kurmaları için imkan sağlayan online araçları barındırmaktadır. Sosyal medyanın getirdiği iletişim olanakları sivil toplum kuruluşlarının ulaşmakta zorlandıkları hedef kitlelere ulaşmalarını, kolay eyleme geçebilmelerini ve mesajlarını rahat ve hızlıca yayabilmelerini sağlamaktadır. Sosyal medyanın araçlarından olan sosyal paylaşım ağları, kişisel iletişimleri devam ettirmenin alanı olmaktan ziyade, internetin yeni bir kamusal alanı olma özelliğini de taşımamaktadır. Kamusal alan özelliğine sahip sivil toplum kuruluşları da sosyal medya ortamlarını kullanarak savundukları konuların tartışılmasını, mesajlarının yayılmasını, üyelerinin ve destekçilerinin harekete geçirilmesini sağlamaktadır. Sosyal medya, internet kullanan tüm herkesin içinde yer aldığı bir alan özelliği taşımaktadır. Sadece bireyler değil, kuruluşlar açısından da bu alanın içinde yer almak bir zorunluluk haline gelmiştir. Bunun nedeni ise hedef kitle neredeyse, orada olmak zorunluluğudur. Çünkü sosyal medya hedef kitle ile doğrudan iletişimin kurulabildiği alandır. Anahtar kelimeler: Sosyal medya, Sivil toplum, Sosyal hareketler

Communication technologies as well as the media in have been gaining ground our lives very rapidly. Communication technologies offer opportunities for individuals to share their thoughts and works, and constitute a media sphere where sharing and discussion are the basis. Social media sphere, different from traditional mass media tools, is expanding its domain of impact rapidly. The concept of social media features online tools that allow users to interact with each other by sharing information, their opinions and interests. Communication opportunities brought by social media let non-governmental organizations (NGOs) be able to reach their target audiences which they had difficulty in reaching to, disseminate their messages, and take action easily and quickly. Social media tools such as social networks, rather than being an area of continuing personal communication, they also feature being a new online public sphere. Non-governmental organizations, having the feature of public sphere, ensure by using social media in this way that the issues they stand for get discussed, their messages disseminated, and their members and supporters mobilized. Social media features an area in which everyone who uses the Internet takes place. Not only for individuals, but also for organizations it has become a necessity to take part in this area. The reason for this is the target audience must be nearly there. Because, social media is the area where direct communication with the target audience is established. Key Words: Social media, civil society, social movements
The impact of social media on social movements : The case of Gezi Park Platform
Keywords: Sosyoloji