ROMATOİD ARTRİT ETİYOLOJİSİNDE HUMAN PERVOVİRÜS B19, EPSTEİN BARR VİRÜS VE CHLAMYDİA TRACHOMATİS'İN ROLÜNÜN ARAŞTIRILMASI - ÇALAŞYER, İLKKAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
Romatoid artrit(RA); etiyolojisi tam olarak bilinmeyen, kronik bir multi sistem hastalığıdır. Etiyolojide immunogenetiğin, infeksiyonlann, hormonal ve çevresel bir takım faktörlerin rolü olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada infeksiyöz ajanlardan Human Parvovirus B19 (HPV B19), Epstein Ban Virus (EBV) ve Chlamydia trachomatis (C. trachomatis)^ Romatoid artrit etiyoloj isindeki rolleri araştırıldı. Romatoid artritli 29 hasta, Reaktif artritli (ReA) 16 hasta ve 32 sağlıklı bireyde IIPV B19, EBV nükleer ve kapsid antijenleri ile C. trachomatis 'e karşı oluşan IgG ve IgM antikorları ELİSA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) yöntemi ile araştırıldı. Romatoid artritli hastalarda IIPV B19 IgG pozitifliği %89.7, Reaktif artritli kontrol grubunda %87.5 ve sağlıklı kontrol grubunda ise %71.9 olarak bulunmuştur. IIPV B19 IgM pozitifliği Romatoid artritli hastalarda %20.7, sağlıklı kontrol grubunda %6.3 olarak bulunurken, Reaktif artritli kontrol grubunda ise IgM pozitifliği saptanmamıştır. EBV nükleer antijen (EBNA) IgG pozitifliği, Romatoid artritli hastalarda %96.6, Reaktif artritli kontrol grubunda %93.7 ve sağlıklı kontrol grubunda %96.9 olarak saptanmıştır. EBNA IgM pozitifliği ise Romatoid artritli grupta %10.3, Reaktif artritli grupta %6.3 olarak bulunurken, sağlıklı kontrol grubunda IgM pozitifliği saptanamamıştır. EBV kapsid antijen (VCA) IgG pozitifliği Romatoid artritli grupta %65.5, Reaktif artritli grupta %68.8 ve sağlıklı kontrol grubunda %46.9 olarak saptanırken, VCA IgM pozitifliği ise Romatoid artritli grupta %6.9, Reaktif artritli grupta %6.3 ve sağlıklı kontrol grubunda %3.1 olarak saptanmıştır. C. trachomatis IgG pozitifliği, Romatoid artritli grupta %31, Reaktif artritli grupta %37.5 ve sağlıklı kontrol grubunda %12.5 olarak saptanmıştır. C trachomatisIgM pozitifliği Romatoid artritli grupta %24.1, Reaktif artritli grupta %43.8 ve sağlıklı kontrol grubunda %15.6 olarak saptanmıştır. IIPV B19, EBV (EBNA,VCA) ile C. trachomatis IgG ve IgM antikorlarının bulunma sıklığı yönünden Romatoid artritli hastalar ile kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamamıştır. Bu çalışmada, EBV, IIPV B19 ve C. trachomatis gibi patojenlerinin Romatoid artrit etyopatogenezi için bir risk faktörü olup olmadığı araştırılmıştır. Serolojik olarak yapılan incelemelerde söz konusu patojenlerin Romatoid artritin etiyopatogenezinde direkt rol oynamadıkları kanatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Human Parvovirus BI9, Epstein Barr virus, Chlamydia trachomatis

t Rheumatoid Arthritis (RA) is a chronic multisystem disease whose etiology is not fully known. It has been claimed that immunogenetic, infections, some hormonal and circumferential factors play role in the etiology of RA. In this study, presence of IgG and IgM antibodies against Human Parvovirus B19 (HPV B19), Epstein Ban Virus (EBV) nuclear antigen and capsid antigen and Chlamydia trachomatis were determined. For this purpose, serum samples from 29 RA, 16 ReA patients and 32 healthy subjects were tested in Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA). Anti-HPV B19 IgG antibodies were positive in 89.7 % of patients with RA, in 87.5 % of patients with ReA and in 71.9 % of control group. Anti-HPV B19 IgM antibodies were positive in 20.7 % of patients with RA and in 6.3 % of control group. There was no IIPV B19 IgM positivity in patients with ReA. Anti-EBV nuclear antigen (EBNA) IgG were positive in 96.6 % of patients with RA, in 93.7 % of patients with ReA and in 96.9 % of control group. In patients with RA and ReA, anti-EBNA IgM antibodies were at positive 10.3 % and 6.3 % rates, respectively. There was no anti-EBNA IgM positivity in control group. In patient with RA, ReA and control group, anti-EBV capsid antigen (VCA) Ig G antibodies were present in 65.5 %, 68.8 %, 46.9 % and anti-EBV VCA IgM were present in 6.9 %, 6.3 % and 3.1% of the subjects respectively. In addition, anti-C. trachomatis IgG antibodies were positive in 31 % of patients with RA, in 37.5 % of patients with ReA and in 12.5 % of the control group. In patients with RA, ReA and control group, anti-C. trachomatis IgM antibodies were positive at 24. 1 %, 43.8 % and 15.6 % rates respectively. XCl'WÖİıiköw«There was no statistically significant differences between patients with RA and control groups in IIPV B19, EBV and C. trachomatis IgG and IgM antibodies. In this study a risk factor of IIPV B19, EBV and C. trachomatis for RA etiopathogenezis was investigated. It appears that these agents might not play a role in the RA etiopathogenezis. Keywords: Rheumatoid Arthritis, Human Parvovirus BJ9, Epstein Barr Virus, Chlamydia trachomatis.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology