SHS YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ METALİK BİYOMALZEMELERİN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU - GÖK, EMRE (Fırat Üniveristesi, 2024)
SHS yöntemiyle üretilen NiTi alaşımı korozyon performansı ve biyouyumluluğu nedeniyle biyomalzeme olarak kullanılmaktadır. NiTi'nin korozyon direnci ve biyolojik özellikleri hidroksiapatit kaplama yapılarak geliştirilebilinir. Bu tez çalışmasında NiTi alaşımları hidrotermal yöntem kullanılarak hidroksiapatit kaplanmıştır. Yüzey kaplaması için farklı sıcaklık ve bekleme süreleri tercih edilmiştir. İlk gruptaki NiTi alaşımları 180?C sıcaklıkta 24 ve 30 saat bekletildi. İkinci gruptaki NiTi alaşımları 200?C sıcaklıkta 24 ve 30 saat bekletildi. NiTi alaşımlarının mikroyapı incelemeleri için Taramalı Elektron Mikroskop ve Enerji Dağılımlı X-ışınları Spektroskopisi kullanılmıştır.

NiTi alloy produced by SHS method is used as a biomaterial due to its corrosion performance and biocompatibility. The corrosion resistance and biological properties of NiTi can be improved by hydroxyapatite coating. In this thesis, NiTi alloys were hydroxyapatite coated using hydrothermal method. Different temperatures and dwell times were preferred for surface coating. NiTi alloys in the first group were heated at 180?C for 24 and 30 hours. NiTi alloys in the second group were heated at 200?C for 24 and 30 hours. Scanning Electron Microscopy and Energy Dispersive X-ray Spectroscopy were used for microstructural investigations of NiTi alloys.
Production and characterization of metallic biomaterials produced by SHS
Keywords: Metalurji Mühendisliği