TÜRK VE ALMAN TOPLUMLARINA ÖZGÜ DÜĞÜN GELENEKLERİNDEKİ BENZERLİKLER VE FARKLILIKLAR - Koçak, Muhammet (Fırat University, 2011)
Alman ve Türk toplumlarının arasındaki iliskiler Türk ailelerinin 20. yüzyılın ikinciyarısından itibaren Almanya’ya göç etmesiyle yakınlasmıstır. ?lk nesil Türkler uyum problemiyasamalarına rağmen, günümüzde uyum sağlama konusunda daha az problem yasandığıbilinmektedir. Buna rağmen kültürel farklılıklardan dolayı bazı problemler olusmaktadır. Kültürelfarlılıklar Alman ve Türk ailelerinin evlilik kurumunu olusturdukları düğün sürecinde apaçıkhissedilmektedir. Bu sorunu tespit etmek ve Alman düğün geleneklerini tanıtmak amacıylaçalısmamızda birçok Alman düğün geleneği arasından ilginç bulduğumuz “Aussteuer”,“Hochzeitstisch”, “Häckselstreuen”, “Polterabend”, “Kränzen”, “Trauung”, “Reiswerfen”,“Brautstraußwerfen” ve “Brautentführung“ adlı olanları tanıttık. Türk düğün gelenekleri ilebenzerliklerinin olup olmadığını arastırdık. Birçok benzerliğin yanı sıra Türk toplumunca hoskarsılanmayacak, yanlıs anlamalara sebebiyet verebilecek Alman düğün geleneklerinin varlığınıortaya koyduk.