SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YETERSİZLİK DUYGULARININ ÖĞRENME MOTİVASYONUNA ETKİSİ - DİKME, BAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı yetersizlik duygularının öğrenme motivasyonu üzerindeki etkilerini daha derinlemesine anlamak için konuyla ilgili yeni bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi Spor Bilimlerine bağlı 1283 öğrenci oluştururken, örneklemini de yapılan güç analizi sonucunda 436 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmacı tarafından hazırlanan, katılımcıların bireysel ve demografik verilerini ortaya koyacak olan kişisel bilgi formu; ikinci bölümde Yetersizlik Duygusu Ölçeği, üçüncü bölümde ise Yükseköğretimde Öğrenme Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin yüzde ve frekans değerleri belirlenip, ikili karşılaştırmalarda t testi ve çoklu karşılaştırmalarda anova testleri yapılmıştır. İki ölçek arasındaki etki için "Linear Regresyon" testlerinin sonuçlarına bakılmıştır. Sonuç olarak; spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin yetersizlik duyguları 67,70 puan ortalaması ile ortalamanın üstünde olduğu öğrenme motivasyonları 48,87 puan ortalaması ile ortalamanın üstünde olduğu, cinsiyetin yetersizlik duygusu ve öğrenme motivasyonu üzerinde etkisinin olmadığı, öğrencilerin yaşları ilerledikçe kendini yadsıma, kendilerini yetersiz görme duyguları ve öğrenme hedefleri fazlalaştığı, antrenörlük bölümünde okuyan öğrencilerin kendilerini yetersiz görme duygularının diğer bölümlere göre daha fazla olduğu ancak öğrenme motivasyonlarına bölüm değişkeninin bir etkisinin olmadığı, öğrencilerin kendilerini yetersiz görme duygularında 1. Sınıf öğrencilerinin daha fazla olduğu, öğrenme motivasyonlarında ise 3. Sınıf öğrencilerinin öğrenmeye yönelik motivasyonlarının daha fazla olduğu, yetersizlik duygularının öğrenme motivasyonları üzerinde pozitif yönde düşük düzeyde bir etki olduğu görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Yetersizlik Duygusu, Öğrenme Motivasyonu, Öğrenci, Spor Bilimleri

The aim of this study is to provide a new perspective on understanding the effects of feelings of inadequacy on learning motivation in greater depth. The population of the study consists of 1283 students from the Faculty of Sports Sciences at Firat University, while the sample size, determined through power analysis, includes 436 students. The data collection tool used in the study consists of three sections. The first section includes a personal information form, developed by the researcher, which aims to gather the participants' individual and demographic data. The second section includes the Feelings of Inadequacy Scale, while the third section features the Learning Motivation Scale for Higher Education. The percentages and frequency values of the data were determined, and t-tests were applied for pairwise comparisons, while ANOVA tests were used for multiple comparisons. The results of the "Linear Regression" tests were examined to assess the effect between the two scales. In conclusion, the students of the Faculty of Sports Sciences have a higher-than-average feeling of inadequacy, with an average score of 67.70, and a higher-than-average learning motivation, with an average score of 48.87. Gender has no significant effect on feelings of inadequacy or learning motivation. As students age, feelings of self-denial, perceiving themselves as inadequate, and learning goals increase. Students in the Coaching department report higher levels of feelings of inadequacy compared to students in other departments, though the department variable has no effect on learning motivation. First-year students experience more feelings of inadequacy, while third-year students exhibit higher motivation towards learning. It is observed that feelings of inadequacy have a low but positive impact on learning motivation. Keywords: Feelings of Inadequacy, Learning Motivation, Student, Sports Sciences
The effect of feelings of inadequacy on learning motivation of Sports Sciences Faculty students
Keywords: Spor