Kobalt Esaslı Alaşımların Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerine Ti ve Mn İlavesinin Etkisinin İncelenmesi - Şap, Emine; Çelik, Halis (My University, 2012)
Bu çalışmada kobalt esaslı bir alaşımın mikroyapı ve mekanik özelliklerine titanyum (Ti) ve mangan (Mn) elementlerinin etkisi incelenmiştir. Kobalt esaslı alaşım olarak dental uygulamalarda çok kullanılan Co-28Cr- 6Mo-0.7Mn-0.5Si-0.5C alaşım referans alınmış ve daha sonra bu alaşıma % 0.7-2.0 Ti ve % 1.3 Mn ilave edilerek üç çeşit yeni alaşım üretilmiştir. Kobalt esaslı alaşıma elementler ergitme yöntemi ile ilave edilmiştir. Malzemelerin ergitilmesi için bir elektrik indüksiyon ergitme fırını kullanılmıştır ve ergitme işlemi normal atmosfer şartlarında yapılmıştır. Alaşımlandırma işlemlerinde % 99.9 saflıkta elementler kullanılmıştır. Deney numuneleri dökümle elde edilmiştir. Numunelerin mekanik özellikleri; çekme deneyi ve sertlik ölçümüyle, metalografik özellikleri ise SEM ve EDS ile belirlendi. Sonuçlar irdelendiğinde Mn ilavesi ile malzemedeki dendritik yapının daha homojen bir dağılıma sahip olduğu, Ti ilave edilmesi ile dendritik yapının varlığını koruduğu ancak dendrit kollarındaki nano yapının tamamen kaybolduğu gözlendi.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler