BİR DİZEL MOTORDA NANOPARTİKÜL KATKISININ MOTOR PERFORMANS VE EMİSYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRMASI - EROL, NURCAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, defne tohumu yağı ve baobab yağı transesterifikasyon yöntemiyle biyodizele dönüştürülerek, dizel motorlarda alternatif yakıt olarak kullanımı araştırılmıştır. Ayrıca, bu yağların ham formları da motor testlerine dahil edilmiştir. Ham yağlar %10, %20 ve %40 oranlarında %100 dizel ile; biyodizeller ise %20 ve %50 oranlarında dizel ile karıştırılarak test edilmiş, bunun yanı sıra saf (%100) biyodizeller de değerlendirilmiştir. Her bir yakıt karışımı için motor performansı ve egzoz emisyonları analiz edilmiş; karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın bir diğer önemli boyutunda, her bir yağ ve biyodizel için farklı türde nanoparçacık kullanılmış ve bu nanoparçacıklar 50 ppm dozajında eklenmiştir. Nanoparçacıkların yanma kalitesi, motor performansı ve emisyonlar üzerindeki etkileri de detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca, ön ısıtma işlemi uygulanarak yakıt özelliklerinde meydana gelen değişiklikler gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, bitkisel kökenli yağlardan elde edilen biyodizelin, uygun katkı maddeleri ve işlem koşullarıyla çevre dostu ve verimli bir alternatif yakıt olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.

This study investigates the use of plant-based oils, specifically laurel seed oil and baobab oil, converted into biodiesel via transesterification, as alternative fuels in diesel engines. The potential for direct use of these oils in their raw form was also examined. The raw oils were mixed with 100% diesel in proportions of 10%, 20%, and 40%, while the biodiesels were blended with diesel at 20% and 50% concentrations. Additionally, pure (100%) biodiesel was tested. Each fuel mixture was analyzed for its effects on engine performance and exhaust emissions, with comparative assessments conducted. A key aspect of this study was the use of different types of nanoparticles, added at a concentration of 50 ppm, for each oil and biodiesel. The impact of these nanoparticles on combustion quality, engine performance, and emissions was also thoroughly investigated. Furthermore, preheating processes were applied to observe the changes in fuel properties. The results demonstrate that biodiesel derived from plant-based oils, with the appropriate additives and processing conditions, can serve as an environmentally friendly and efficient alternative fuel for diesel engines.
Investigation of the effect of nanoparticle addition on engine performance and emission in a diesel engine
Keywords: Otomotiv Mühendisliği