SEDANTER DENEKLERİN "KRİTİK EGZERSİZ GÜCÜNÜN" BELİRLENMESİNDE "ANAEROBİK EŞİK" VE "SOLUNUM KOMPANZASYON NOKTASI" PARAMETRELERİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ - SERHATLIOĞLU, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmanın amacı egzersiz sırasında ?Anaerobik Eşik? (AE), solunum kompanzasyon noktası (SKN) ve ?Kritik Güç? (KG) arasındaki ilişkiyi belirleyerek, klinik ve spor bilimleri için en uygun egzersiz protokolünün belirlenmesiydi.Sedanter 25 erkek deneğe yükleme testi ve sabit yük egzersiz testleri uygulandı. Yükleme testi sırasında, AE ve SKN, solunumdan-solunuma ölçülen akciğer gaz değişim parametreleri ile belirlendi. Sabit yük egzersiz testleri AE değerine göre (% 25'lik değişimlerle) 7 farklı iş gücünde uygulandı ve deneklerin egzersizi bitirme süreleri her test için kaydedildi. Bu testlerden elde edilen değerler ile lineer (güç-(1/zaman)) matematiksel modellemeyle KG hesaplandı. Hesaplanan KG değerlerinin istatistiksel olarak anlamlığı lineer regrasyon analiziyle, bağımlı grupların karşılaştırılması ise eşleştirilmiş t-testi analiziyle tespit edildi.İş gücü değerleri AE'de 117.2 ? 22.6 W, SKN'de 132.8 ? 27.0 W olarak bulundu. Üçlü-modelleme ile yapılan analizde KG değeri 141.0 ? 31.3 W, dörtlü-modelleme ile yapılan analizde ise KG değeri 133.2 ? 27.2 W olarak hesaplandı. Bulunan KG değerleri ile SKN'deki değerler arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı (R=0.986 p<0.0001). Üçlü-modelleme ile yapılan KG hesaplamasında SKN'den farklı sonuçlar elde edilirken, dörtlü-modelleme ile yapılan KG hesaplamasında KG değerlerinin SKN ile benzer olduğu belirlendi.Sonuç olarak bu çalışmada;1)KG'nin SKN'ye eşit olduğu ve akciğer gaz değişim parametreleri aracılığı ile kolaylıkla ve doğru olarak hesaplanabileceği ilk defa gösterildi.2)KG ve AE farklı egzersiz bölgelerini göstermektedir.3)KG'nin ölçümünde kullanılan matematiksel modellemelerdeki testin sayısı ve uygulanan sabit yük egzersiz testlerindeki seçilen iş güçlerinin SKN'ye olan uzaklığı KG hesaplamasını etkileyebilecek önemli faktörlerdir. Dörtlü matematiksel modellemelerin altındaki test sayıları ve seçilen iş gücünün SKN'den uzaklığı KG hesaplanmasında hatalı sonuçlara neden olabilir.

This study aimed to compare the relationships between anaerobic threshold (AT), respiratory compensation point (RCP) and critical power (CP) to determine an optimal exercise training protocol for clinical and sports science.A total of 25 sedentary male subjects performed an incremental exercise test and constant load exercise tests. During incremental exercise, AT and RCP were estimated from ventilation and respiratory gas exchange parameters, evaluated breath-by-breath. Total of 7 different constant load exercise protocols were designed using AT (25% changes) and the mean duration of performed exercise tests were recorded CP was estimated with linear (power-(1/time)) mathematical model using the data obtained from this tests. The significance of estimated CP value was evaluated using Linear Regression Analysis and the paired t-test was used to compare values between the dependent groups.The work rate was found to be 117.2 ? 22 W at AT and 132.8 ? 27 W at RCP. CP values was found to be 141 ? 31 W in 3 test model analysis and 133 ? 27 W in 4 test model analysis. There was a significant correlation between the values estimated from linear regression analysis power-(1/time) models and CP estimated using RCP (R=0.986 p<0.0001). The estimated CP was different from RCP in the 3 test model analysis while a similar CP and RCP values were estimated in 4 test model analysis.As a result in this study:1) It has been shown for the first time that CP reflects the RCP and it can be estimated correctly and easily using pulmonary gas exchange variables.2) CP is completely different from the AT.3) The number of tests used for mathematical modelling to estimate CP and the relation between the work rate used in the constant load exercise test and work rate at RCP are important factors effecting CP estimation. That is, when using mathematical modelling on the estimation of CP use of less than 4 tests and work rates far away from RCP can cause inaccurate estimation.
Comperative investigation of value of "Anaerobic threshold" and "Respiratory compensation point" parameters when determing "Critical exercise power" in sedentary subjects
Keywords: Biyofizik