TİP I AŞIRI DUYARLILIK REAKSİYONLARINDA BETA-GLUKAN`IN TH POLARİZASYONUNA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - GÖDEKMERDAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
l.OZET Beta-glukan; immunostimulan olup bağışıklık sistemini güçlendirir ve bir beslenme desteği olarak kullanılır. Medikal anlamda ürün sınıfı "biyolojik cevap düzenleyici"dir. Çalışmamız, Tip I aşın duyarlılık olgularında klasik tedaviye eklenen beta-glukanın Th polarizasyonuna etkisini araştırmak amacıyla allerjik rinitli ve astmalı hastalar arasından, aşağıda belirtilen gruplar oluşturularak gerçekleştirildi. Grup 1 : Klasik tedavi alanlar (n=30) Grup 2 : Klasik tedavi + beta-glukan alanlar (n=30) Hastalardan tedavi öncesi ve 45 günlük tedavi sonrası kan alınarak sonuçlar değerlendirildi. Flow sitometrik yöntemle lenfosit subtipleri (CD3+, CD4+, CD8+, CD19+, CD23+, CD4+CD26+, CD4+CD30+) oranlan hesaplandı. Serum total IgE ve sitokin düzeyleri (IL-4, IFN-y ) ELIZA yöntemiyle ölçüldü. Flow sitometrik ölçümlerde: Sadece klasik tedavi alan Grup l'de tedavi öncesi ve sonrasında anlamlı bir farklılık görülmezken; Grup 2 'de tedavi sonrasında tedavi öncesine göre CD4+, CD4+CD26+ lenfosit oranlannda ve CD4/CD8 oranında anlamlı artış; CD23+ve CD4+CD30+ lenfosit oranlannda ise anlamlı azalma vardı. Total IgE serum seviyeleri her iki grupta tedavi sonrasında tedavi öncesine göre anlamlı düzeyde azalmıştı. IL-4 serum seviyesi Grup 2'de tedavi sonrasında tedavi öncesine göre azalmıştı. IFN-y serum seviyeleri her iki grupta tedavi sonrasında tedavi öncesine göre anlamlı düzeyde artmıştı. Sonuç olarak, astımlı ve allerjik rinitli hastalarda klasik tedaviye beta-glukanın eklenmesi, immün yanıtı Thl yönünde polarize etmektedir. Bu veri, hastalığın tedavisinde beta-glukan ilave edilmesinin faydalı olabileceğini göstermektedir. Bu olumlu etkinin ne kadar devam ettiğinin anlaşılabilmesi için klinik parametrelerin de dahil edildiği uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: Allerjik rinit, astma, beta-glukan, lenfosit alt gruplan, sitokin

Beta-glucan stimulates and strengthens the immune system. Therefore it is used as a nutritional supplement. In medical product terminology, it is classified as "biological response modifier". This study was undertaken to investigate the effects of beta-glucan, an agent added to classical therapy in type I hypersensitivity reactions, on Th polarization. The study was performed on subjects selected among patients with allergic rhinitis and asthma, and the following groups were formed: Group 1 receiving classical therapy (n=30) Group 2 receiving classical therapy + beta-glucan (n^O) Blood samples were obtained from patients before and 45 days after the commencement of the treatment and evaluated. Lymphocyte subtypes (CD3+, CD4+, CD8+, CD19+, CD23+, CD4+CD26+, CD4+CD30+) ratios were determined by using flow-cytometry. Serum levels of total IgE and cytokines (IL-4, IFN-y) were measured by ELISA. In flow-cytometric analysis; significant changes between pre- and post-treatment values of classical therapy applied Group 1 patients were not observed. In Group 2, post-treatment CD4+, CD4+CD26+ lymphocyte percentages and CD4/CD8 ratio significantly increased while CD23+, CD4+CD30+ cells percentages significantly decreased in comparison to the pre-treatment values. Serum levels of total IgE were significantly reduced in both groups as compared to the pre-treatment values. IL-4 concentrations were significantly decreased in Group 2 as compared to the pre- treatment findings. However, serum IFN-y levels in both groups were significantly increased in comparison to the pre-treatment values. As a result, the inclusion of beta-glucan to the treatment of patients with allergic rhinitis and asthma polarizes the immune response towards Thl. This data presents that the addition of beta-glucan will positively affect the treatment of these diseases. We consider that in order to conclude how long this positive effect continoues, studies involving clinical parameters have to be carried out for longer evaluation periods. Key words: Allergic rhinitis, asthma, beta-glucan, lymphocyte subtypes, cytokine
Investigation of the effect of beta-glucan on Th polarisation in type I hypersensitivity reactions
Keywords: Allerji ve İmmünoloji; Allergy and Immunology