Tüberküloz tanısı ile izlenen hastaların klinik ve laboratuar özellikleri - Kurt, Abdullah; Poyrazoğlu, Hatice Gamze; Turgut, Mehmet; Akarsu, Saadet; Kurt, Çıtak Ayşegül Neşe; Aydin, Mustafa; Aygün, A. Denizmen (My University, 2006)
Amaç: Çocukluk çağı tüberkülozundaki klinik ve laboratuar bulgularının tanıdaki yerinin belirlenmesiGereç ve Yöntem: Son yedi yılda yatırılarak izlenen tüberküloz tanılı hastaların klinik, laboratuar ve radyolojik bulguları retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: Hastaların 30 (%76)'unda pulmoner, 9 (%24)'unda ekstrapulmoner tüberküloz hastalığı saptandı. En sık başvuru yakınması yüksek ateş (32; %82) ve ikinci sıklıkta ise öksürük (29; %74) idi. Hastaların 17 (%43)'sinde tüberkülozlu erişkin hasta ile temas öyküsü vardı. Hastaların ortalama tüberkülin testi reaksiyonu 15.6 ± 3.9 mm, eritrosit sedimentasyon hızı 56.5 ± 18.8 (22-89) mm/saat olarak bulundu. Radyolojik olarak hastaların 25'inde akciğer grafisinde parankimal infiltrasyon, 22'sinde hiler dolgunluk, dördünde hiler lenfadenopati, birinde ise kaviter lezyon saptandı.Sonuç: Çocukluk çağı tüberkülozu ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde sık karşılaşılan ciddi sağlık problemlerindendir. Sensitivitesi ve spesifitesi yüksek tanı yöntemlerinin yokluğu tanının gecikmesine neden olmaktadır. Bugün için tanıda temas öyküsünün varlığı, tüberkülin testinin pozitifliği ve anlamlı klinik bulguların varlığı altın standart olmaya devam etmektedir.
Keywords: Çocuk; Tıbbi kayıtlar; Laboratuvar teknik ve prosedürleri; Tüberküloz; Geriyedönük çalışma; Tuberkülin testi; Kan sedimentasyonu