2,2-Bis(2-Formilfenoksi)-4,4,6,6-Bis(Spiro(2',2''-Dioxy-1',1''-Bifenilil))Siklotrifosfazenin Schiff bazı türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu - Görgülü, A. Orhan; Yılmaz, Murat; Özen, Furkan; Koran, Kenan (My University, 2014)
Hekzaklorosiklotrifosfazen (1) ile 2,2'-bifenol argon atmosferinde reaksiyona sokularak 2,2'-dikloro-4,4,6,6-bis(spiro(2',2''-dioksi-1',1''-bifenilil))siklotrifosfazen (2) bileşiği elde edildi. 2 bileşiği 2-hidroksibenzaldehit ile K2CO3’lı ortamda etkileştirilerek 2,2-bis(2-formilfenoksi)-4,4,6,6-bis(spiro(2',2''-dioksi-1',1''-bifenilil))siklotrifosfazen (3) bileşiği elde edildi. Elde edilen 3 bileşiği aromatik primer aminlerle (Ar-NH2 veya Ar-CH2-NH2) etkileştirilerek Schiff Bazı taşıyan siklotrifosfazen bileşikleri (4-11) elde edildi. 2,2-bis(2-formilfenoksi)-4,4,6,6-bis(spiro(2',2''-dioksi-1',1''-bifenilil))siklotrifosfazen (3) bileşiği sırasıyla 4-metoksibenzilamin, 2-klorobenzilamin, 4-klorobenzilamin, R-(+)-1-(2-naftil)etilamin, 2-hidrosifenilamin, 4-hidrosifenilamin, 4-nitrilfenilamin, 2-fenilfenilamin, 2-amino-4-klorofenol ve 2-aminopirimidin-kullanılmıştır. Elde edilen ürünlerin yapıları FT-IR, (1H, 13C, 31P) NMR ve elementel analiz ile aydınlatıldı.

In this study, hexachlorocylotriphosphazene (1) was reacted with biphenyl-2,2'-diol. From this reaction, 2,2-dichloro-4,4,6,6-bis(spiro(2',2''-dioxy-1',1''-bifenilyl))cyclotriphosphazene (2) was obtained. Since hexachlorocylotriphosphazene is sensitive to air and moisture, experimental studies were carried out at without air and moisture in argon atmosphere. 2,2-bis(2-formilphenoxy)-4,4,6,6-bis(spiro(2',2''-dioxy-1',1''-bifenilyl))cyclotriphosphazene (3) was synthesized from the reaction of (2) with 2-hydroxybenzaldehyde Schiff Base containing compounds (4-13) were synthesized by the reaction of 2,2-bis(2-formilphenoxy)-4,4,6,6-bis(spiro(2',2''-dioxy-1',1''-bifenilyl))cyclotriphosphazene (3) with 4-methoxy benzylamine, 2-chloro-benzylamine, 4-chlorobenzylamine, 2-naphthylethylamine, 2-hydroxyphenylamine, 4-hydroxyphenylamine, 4-nitrilephenylamine, 2-phenylphenylamine, 2-hydroxy-4-chlorophenylamine and 2-aminopyrimidine respectively. The structures of the compounds were characterized by FT-IR, (1H, 13C and 31P) NMR spectroscopy and elemental analysis.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Hekzaklorosiklotrifosfazen; Fosfazen; Siklofosfazen; Schiff Bazı; Hexachlorocyclotriphosphazene; Phosphazene; Cyclophosphazene; Schiff Base