İLKÖĞRETİM OKULLARI I. KADEMESİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN KİŞİSEL VE ÖĞRETİMSEL ZAMANLARINI YÖNETME BİÇİMLERİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - BEYOĞLU, FERHAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi İlköğretim Okulları I. Kademesindeki Öğretmenlerin Kişisel ve Öğretimsel Zamanı Yönetme Biçimleri Ferhan BEYOĞLU Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Haziran- 2004, Sayfa: Tahmini 190 Zaman, kıymeti her türlü maddi değerin üstünde, eşsiz bir kaynaktır. Günümüz insanı, zamanın kıymetinin farkına varmış ve bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirebilmenin kaygısına düşmüştür. Özellikle görevi insan yetiştirmek olan öğretmenlerin, geleceğe hazırladığı öğrencilere zaman bilincini kazandırması ayrı bir önem kazanmıştır. Değeri hayatla eşdeğer bir kaynak olan zamanın, öğretmen boyutunda ele alınıp irdelenmesi araştırılmaya değer bulunmuştur. Bu araştırma, ilköğretimin I. kademesinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin, kişisel ve öğretimsel zamanlarını yönetmeye ilişkin görüş ve uygulamalarını belirlemek, bununla ilgili var olan sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri geliştirmektir. Bu amaçla yapılan çalışma sonucunda elde edilen analizlerde, öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmanın evreni ve örneklemi, Elazığ il merkezinde bulunan 36 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapmakta olan 477 öğretmenden oluşmaktadır. Uygulanan anket sonucunda, öğretmenlerin görüşleri değerlendirilmiştir. Betimsel özellikte olan bu çalışmada, tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Bu amaçla hazırlanan 69 maddelik 5'li derecelendirme anketi öğretmenlere uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS for Windows 10.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kişisel bilgilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi ve t testinde anlamlılık düzeyi PO.05 olarak kabul edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman Yönetimi, Kişisel Zaman Yönetimi, Öğretimsel Zaman Yönetimi, Sınıf Yönetimi
Personal and instructional time management of 1st level teachers of primary education
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training