IES-VE YAZILIMI İLE ENERJİ ETKİN TASARIM İÇİN PARAMETRİK ANALİZ - Arı, İlknur; Balo, Figen (Bitlis Eren Üniversitesi, 2026)
Bu çalışma kapsamında, İstanbul’un iklim koşullarında 100 m² alana sahip bir 1+1 stüdyo daire tasarlanarak, bina malzemeleri ve iklim detayları IES-VE programına girdi olarak işlenmiştir. Farklı malzeme kombinasyonlarının incelendiği alternatif senaryolar oluşturulmuş ve her bir kombinasyonun enerji tüketimi ile karbondioksit salınımı analiz edilmiştir. Çalışma sonuçları, İstanbul için en uygun malzeme kombinasyonlarını belirlemek ve ilgili tasarımcı, mühendis ve karar vericilere rehberlik sağlamak amacıyla sunulmuştur.

Within the scope of this study, a 1+1 studio apartment with an area of 100 m² was designed in the climatical conditions of Istanbul and the building materials and climate details were processed as input to the IES-VE programme. Alternative scenarios where different material combinations are examined are created and the CO2 emissions and energy usage of each combination are analysed. The research results are presented to determine the most suitable material combinations for Istanbul and to supply guidance to relevant decision makers, engineers and designers.
PARAMETRIC ANALYSIS FOR ENERGY EFFICIENT DESIGN WITH IES-VE SOFTWARE
Keywords: Construction Materials; Yapı Malzemeleri