Kuru Göz Fare Modelinde Sığır Amniyotik Sıvısının Terapötik Etkisinin Bazı Klinik ve Histopatolojik Parametreler Yönünden Değerlendirilmesi - Kulualp, Kadri; Kılıç, Servet; Eröksüz, Yesari; Eröksüz, Hatice; Aslan, Abdullah (My University, 2019)
Bu çalışmada, kuru göz (KG) fare modelinde sığır amniyotik sıvısının (SAS) 4 farklıkonsantrasyonunun terapötik etkisinin bazı klinik ve histopatolojik parametreler yönündenaraştırılması amaçlandı. Çalışmanın materyalini rastgele ve eşit sayıda 6 gruba ayrılan 60 adetBALB/c ırkı dişi fare oluşturdu. Kontrol grubu hariç diğer 5 grubu oluşturan deneklerin her ikigözüne KG modeli oluşturmak amacıyla 14 gün süreyle günde 2 defa %0.2’lik BEK (benzalkonyumklorid)’den 5 µL damlatıldı. 15 ile 30. günler arasında ise II. gruba (KG grubu) %0.9’luk izotonikserum fizyolojik, III. gruba %20 SAS, IV. gruba %35 SAS, V. gruba %50 SAS, VI. gruba ise%100’lük SAS’tan günde 3 defa 5 µL damlatıldı. Tüm gruplar, çalışma boyunca göz kırpma sayısıve konjunktival goblet hücre sayısı; çalışma sonunda ise histopatolojik olarak korneal epitelyalkalınlık, korneal damarlaşma ve yangısal hücre sayısı parametreleri yönünden değerlendirildi.Çalışma sonunda en etkili sonuçlar, göz kırpma sayısı için %35, %50 ve %100 SAS, konjunktivalgoblet hücre sayısı için %35 SAS gruplarında alındı. KG grubu deneklerin korneal epitelyaltabakalarının kontrol grubuna göre belirgin şekilde inceldiği, korneal damarlaşma ve yangısal hücresayılarının ise arttığı saptandı. Bu parametrelere göre en etkili sonuçlar %35 ve %50 SASgruplarında alındı. Bu sonuçlar, SAS’ın orta ve yüksek konsantrasyonlarının KG’nin klinik vehücresel belirtileri üzerine faydalı etkileri olduğunu göstermektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Göz Hastalıkları