İşsizlik histerisi hipotezi OECD ülkeleri için geçerli mi? Yapısal kırılmalı birim kök analizi - Ozcan, Burcu (My University, 2012)
İşsizlik serisinin zaman boyunca izlemiş olduğu yol ile ilgili histeri hipotezi, doğal oran hipotezi ve yapısalcı yaklaşım şeklinde üç görüş söz konusudur. Histeri hipotezi, işsizlik serisininbirim kök süreci izlediğini vurgulamaktadır. Doğal oran hipotezi ise işsizlik serisinin durağanolduğuna işaret ederken, yapısalcı yaklaşım kırılmalar ile birlikte işsizlik serisinin durağan oldu- ğunu belirtmektedir. Bu çalışmada Lee ve Strazicich (2003) ile Im vd. (2005, 2010) tarafındangeliştirilen yapısal kırılmalı birim kök testlerini kullanmaktayız. Histeri hipotezinin geçerliliğinihem ülke, hem de panel boyutunda incelemekteyiz. Sonuçlar, çoğu OECD ülkesi için işsizlikserilerinin histeri etkisi altında olduğuna işaret etmektedir
Keywords: İktisat; İstatistik ve Olasılık