BATTALGAZİ İLÇESİNİN (MALATYA) BEŞERİ VE EKONOMİK COĞRAFYASI - ARSLAN, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziBATTALGAZİ İLÇESİNİN (MALATYA) BEŞERİ VE EKONOMİKCOĞRAFYASIÖnder ARSLANFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüCoğrafya Anabilim DalıELAZIĞ-2006, Sayfa: XIII+203Battalgazi ilçesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde bulunanMalatya Ovası'nın kuzeyinde yer alır. Geçmişte, Malatya şehir merkezi durumundaolan Battalgazi, XlX. yüzyılda Malatya şehrinin yer değiştirmesi olayı neticesinde hızlanüfus kaybetmiştir. Ancak, cumhuriyet dönemi içerisinde özellikle 1960'lı yıllardanitibaren dışarıdan aldığı göçlerin etkisi ile yeniden hızlı bir nüfus artışına sahneolmuştur. Bu hızlı nüfus artışının en önemli nedeni ise sahip olduğu yüksek tarımpotansiyelidir.Battalgazi ilçesi, ilçe olduğu 1987 yılından önce tarımsal üretimin ve tarımsalürünlerin pazarlandığı ticari faaliyetlerin ağırlıkta olduğu bir yerleşim merkezi ikengünümüzde bu özelliğinin yanı sıra hizmet fonksiyonunun ön plana çıktığı ve şehirselözellikleri giderek gelişmekte olan bir yerleşim merkezi görünümündedir.Günümüzden 8000 yıl öncesine dayandığı kabul edilen, çok eski bir yerleşimalanı üzerinde bulunan Battalgazi Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular veOsmanlılar gibi pek çok farklı uygarlığın iskan sahalarından birisi olmuştur.Günümüzde ise Battalgazi ilçesinde, ilçe merkezi dışında iki belde ve on iki köyyerleşmesi bulunmaktadır.İlçedeki ekonomik faaliyetlerin temelini bahçe ziraatı oluşturmaktadır. Besihayvancılığının da geliştirilmeye çalışıldığı ilçede ticaret ve sanayi faaliyetleri gelişmegöstermesine karşılık, bu ihtiyaçların Malatya il merkezinde kolaylıkla karşılanabiliyorolması nedeni ile gelişim pek hızlı bir şekilde gerçekleşememektedir.ANAHTAR KELİMELER: Battalgazi, Nüfus, Yerleşme, EkonomikFaaliyetler, Tarım.

SUMMARYThesis of High Master?s DegreeTHE HUMAN AND ECONOMIC GEOGRAPHY OF BATTALGAZİ COUNTYÖnder ARSLANThe University of FıratThe Institute of Social ScienceThe Deparment of GeographyBattalgazi, which is in the upper part division of East Anatolia region, takes partin the north of Malatya plateau. In the past, Battalgazi used to be the heart of city, lostits popularity fast since the centre of Malatya Changed its position. However, in therepublic period, especially in 1960s it had a population increase rapidly, because of themigration from the other places.The most important reason of it is that is agriculture, potential highly.Battalgazi town, before 1987, was a centre settlement centre where agriculturalproduction and agricultural products were marketed, commercial activities gravitycenter, whereas, today, with this characteristic, serving functions are getting moreimportant and it is a settlement center where being city characteristics get developed.Battalgazi, whose history goes beyond 8000 years from today was accepted, hasbeen on too old settlement senter, and settlement areas such as Byzantine Empire,Ottoman Empire, Hittites, Seljuk Turks, Roman Empire. Today, in Battalgazi town, outof it, there have been two towns and 12 willages.The basic of economic activities is gardening agriculture. The town animalforming is tried being developed, commerce and industry activities are developed.However, this development cannot be fast because of the press of Malatya city.KEYWORD: Battalgazi, population, settlement, economic activities.
Human and economic geography of Battalgazi county
Keywords: Coğrafya