Elazığ Basınında Siyasi Hayat (1946-1954) Political Life in Elazığ Press - Gürsel, Seda; Doğanay, Rahmi (Fırat University, 2023)
İkinci Dünya Savaşı sürecinde ve savaş bittikten sonra Savaş etkilerini büyük oranda hisseden ülkelerden biri Türkiye olmuştur. Savaş sırasında dengeleri korumaya çalışan Türkiye, dış politikada yaşadığı sıkıntılardan başka iç politika bakımından da bazı adımlar atmak zorunluluğu hissetmiştir. Dış politika gelişmelerinde oluşan dengeleri, Türkiye’de çok partili demokrasi kanalından zorlamış, 1945 sonrası dönem, Türkiye’nin çok partili hayat ile tanıştığı dönem olması itibariyle de önem arz etmiştir. Dönem içinde Türkiye’nin siyasetinde uzun yıllar rol oynayacak olan DP ve geleneği oluşmuştur. Çalışmamızın konusunu da Türkiye’nin çok partili demokrasiye geçiş sürecinde yaşananları, Elazığ örneği üzerinden mantıklı düzeyde incelemektir. Elazığ, yeni partinin kurulmasına şahitlik eden ve oyunu yeni partiden yana kullanan illerden biri olacak, yeni partinin Elazığ ilinde teşkilatlanması, seçimler ve yeni partinin performansı DP’li dönemde, İlde yaşanan gelişmeler gün yüzüne çıkarılmaya çalışılmıştır.