Havza Bölütlemesinin Biyomedikal Görüntüler Üzerinde Bir Eğitim Aracı Olarak Uygulanması - Çağlan, Şefika; Değirmenci, Ali; Çankaya, İlyas; Göktaş, Ömer Faruk (Fırat University, 2025)
Görüntü bölütleme, bir görüntüyü birden fazla bölüme ayırma işlemidir. Havza bölütlemesi, temel ve hızlı özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılan bölge tabanlı bir bölütleme yöntemidir. Morfolojik işlemlere dayanan bu bölütleme yöntemi, özellikle manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (CT) ve histopatolojik görüntüler gibi tıbbi görüntü uygulamalarında birçok alanda kullanılmaktadır. Genel olarak bu tür görüntülerde bölütleme problemleri gürültü, homojen olmama ve dokunan nesnelerden kaynaklanmaktadır. Bu tür problemleri çözmek için havza bölütlemesi güçlü bir araçtır. Tüm bu avantajlarının yanı sıra, havza bölütlemesi herhangi bir ek işlem yapılmadan görüntüye uygulanırsa, genellikle aşırı bölütleme problemi verir. Bu problemin üstesinden gelmek için işaretleyici kontrollü havza bölütlemesi geliştirilmiştir. Bu makalede, işaretleyici kontrollü havza bölütlemesi ile ilgili her biri beş farklı makaleden modifiye edilmiş beş farklı algoritma, gri tonlamalı bir kemik plazmasitom görüntüsü üzerinde uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. MATLAB App Designer kullanılarak bu algoritmalarla ilgili bir eğitim platformu sunulmuştur. App Designer kullanılarak tasarlanan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI), işaretleyici kontrollü havza segmentasyonunun farklı algoritmalarını karşılaştırmak için yararlı bir araçtır. Ayrıca görüntü işleme öğrenenler bunu kolaylıkla kullanabilir ve algoritmaların etkinliğini gözlemleyebilirler. Dolayısıyla, oluşturulan eğitim platformu akademik ve eğitsel özelliklere sahiptir. Bu uygulamanın avantajı sadece farklı algoritmaları karşılaştırmak değil, aynı zamanda farklı işaretleyici kontrollü havza bölütlemesi yöntemlerini öğrenmektir.

Image segmentation is the operation of dividing an image into multiple segments. Watershed segmentation is a widely used region-based segmentation method because of basic and fast features. This segmentation method that is based on morphological operations is used for several areas especially in medical image applications such as magnetic resonance imaging (MRI), computed tomography (CT) and histopathological images. In general, the segmentation problems with these types of images are originated from noise, nonhomogeneity and touching objects. For solving such problems, watershed segmentation is a powerful tool. In addition to all these advantages, if watershed segmentation is applied to image without any additional process, generally it gives an oversegmentation problem. Marker controlled watershed segmentation is improved to overcome this problem. In this article, five different algorithms about marker-controlled watershed segmentation, which each one is modified from five different articles, are applied on a grayscale bone plasmacytoma image and results are compared. An educational platform related with these algorithms is presented by using MATLAB App Designer. Designed graphical user interface (GUI) using App Designer is helpful tool for comparing different algorithms of marker-controlled watershed segmentation. Moreover, image processing learners can use it easily and can observe effectiveness of algorithms. So, the created educational platform has academic and educational characteristics. The advantage of this application is not only comparing different algorithms but also learning different marker-controlled watershed segmentation methods.
Application of Watershed Segmentation on Biomedical Images as an Educational Tool
Keywords: Electrical Engineering (Other); Elektrik Mühendisliği (Diğer)