ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARININ COVID-19 PANDEMİSİYLE DEĞİŞİMİNİN VE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ STANDARTLARI ÖZ YETERLİKLERİNİN İNCELENMESİ - AKDİŞ, DUYGU (Fırat Üniveristesi, 2022)
2019 yılının Kasım ayında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemi süreci ile birlikte birçok ülke gibi Türkiye'de zorunlu olarak uzaktan eğitim sistemine geçmiştir. Bu yeni eğitim düzeni ile birlikte öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile eğitim teknolojilerini kullanma becerileri de ön plana çıkmıştır. Nitekim uzaktan eğitime yönelik tutumları da, eğitim teknolojileri kullanma becerileri de sürecin başarısını ve verimliliğini etkileyen faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada öğretmenlerin pandemi öncesi ve pandemi süresince uzaktan eğitime yönelik tutumlarını belirlemek ve uzaktan eğitime yönelik tutumları ile eğitim teknolojisi standartları öz yeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmada öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumları pandemi öncesi ve pandemi döenmi olmak üzere farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini MEB'da çalışan ortaokul öğretmenleri, örneklemini ise Gaziantep İli Şahinbey merkez ilçesinde görev yapmakta olan 317 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak "Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği" ve "Eğitim Teknolojileri Standartları Öz Yeterlik Ölçeği" ile "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Çalışmanın verileri "Google Form" aracılığıyla toplanmıştır. Öğretmenler "Google Form" üzerinden pandemi öncesi ve pandemi dönemi olmak üzere "Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum" ölçeğini aynı anda iki kez değerlendirmişlerdir. Yapılan çalışmanın sonucunda pandemi öncesinde ve pandemi döneminde olmak üzere öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile eğitim teknolojisi standartları arasında anlamlı pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca öğretmenlerin pandemi öncesi tutumlarının, pandemi döneminden daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin tutumları pandemi döneminde "uzaktan eğitim yoluyla eğitim alma", "derslerinde Web 2.0 araçları kullanma", "mesleki becerilerini geliştirmek için kurslara (hizmet içi eğitim, özel kursa) katılma", "branşlarına", "mesleki kıdemleri" değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterirken; pandemi öncesi dönemde "uzaktan eğitim yoluyla eğitim verme", "mesleki kıdem" değişkenlerine göre anlamlı farklılık oluşturmuştur.

In November 2019, with the Covid-19 pandemic process, which affected the whole world, Turkey, like many countries, has switched to the distance education system. With this new education system, teachers' attitudes towards distance education and their ability to use educational technologies have come to the fore. As a matter of fact, their attitudes towards distance education and their ability to use educational technologies appear as factors that affect the success and efficiency of the process. In this study, it is aimed to determine the attitudes of teachers towards distance education before and during the pandemic and to examine the relationship between their attitudes towards distance education and their self-efficacy in educational technology standards. In addition, teachers' attitudes towards distance education were examined in terms of different variables, including pre-pandemic and pandemic period. The study was carried out with the screening model, which is one of the quantitative research methods. The population of the research consists of secondary school teachers working in the Ministry of National Education, and the sample consists of 317 secondary school teachers working in the central district of Şahinbey in Gaziantep. In the study, "Attitude Scale towards Distance Education", "Education Technologies Standards Self-Efficacy Scale" and "Personal Information Form" were used as data collection tools. The data of the study were collected through "Google Form". As a result of the study, a significant positive relationship was found between teachers' attitudes towards distance education and educational technology standards, both before and during the pandemic. Teachers' attitudes during the pandemic period include "getting education through distance education", "using Web 2.0 tools in their lessons", "participating in courses (in-service training, special course) to improve their professional skills", "branch", "vocational seniority". " variables While it differs significantly according to; In the pre-pandemic period, "providing education through distance education" created a significant difference according to the variables of "professional seniority".
Investigation of the change of secondary school teachers' attitudes towards distance education with the COVID-19 pandemic and educational technology standards self-efficacy
Keywords: Eğitim ve Öğretim