Akut ve kronik immün trombositopenik purpura ayırımı tanı anında yapılabilir mi?: Trombosit volüm parametrelerinin önemi - Akarsu, Saadet; Kurt, Abdullah; Kurt, Çıtak A. Neşe (My University, 2006)
Amaç: İmmun trombositopenik purpura (İTP) trombosit sayısı yanında, volüm parametreleri üzerinde de değişikliklere yol açan klinik bir tablodur. Bu çalışmada akut ve kronik İTP hastalarında trombosit volüm parametrelerinin (ortalama trombosit volümü [MPV], ortalama trombosit dağılım aralığı [PDW]) değerlendirilmesi ve ilk başvuru esnasında bu iki tanının ayırımının yapılabilirliğinin belirlenmesi amaçlandı.Yöntem: Beş yıllık sürede kliniğimizde izlenen 56 (% 80)'sı akut, 14 (% 20)'ü kronik İTP tanılı toplam 70 hastanın tanı anındaki değerleri retrospektif olarak incelendi.Bulgular: MPV değeri akut İTP grubunda 7.0±2.0 fl, kronik İTP grubunda 8.4±0.9 fl olarak saptandı. İki grup arasında istatistiksel anlamlı fark vardı (p<0.001). PDW değeri akut İTP grubunda 13.1±3.6 fl, kronik İTP grubunda 15.2±3.1 fl olarak saptandı. İki grup arasında ise istatistiksel anlamlı fark yoktu (p>0.05).Sonuç: İTP tanısında, trombosit volüm parametrelerinden özellikle MPV değeri hastalığın akut ya da kronik seyredeceği konusunda ön bilgi verebilir. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Keywords: Tanı; Kan trombositleri; Geriyedönük çalışma; Purpura; trombositopenik