DEKSAMETAZON İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BASKILANMIŞ RATLARDA GALLİK ASİTİN İMMUN SİSTEM ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - BAYGELDİ, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Deksametazon antiinflamatuvar ve immünosupresif bir ilaç olup, deneysel olarak immun sistem baskılanması amacıyla da kullanılmaktadır. Levamizol, immünomodülatör aktiviteye sahip, imidazotiyazol sınıfına ait sentetik bir bileşiktir. Başta propolis olmak üzere meşe kabuğu, böğürtlen, kestane, üzüm, nar, çay yapraklarındaki flavonoidlerden biri olan gallik asitin antioksidan, antiinflamatuvar, antimikrobiyal ve antikanser etkiler içerdiği bilinmektedir. Bu çalışmada deksametazon ile bağışıklık sistemi baskılanan ratlarda gallik asit kullanımının bağışıklık sistemi parametrelerini iyileştirici etkisi araştırıldı. Ayrıca gallik asitin immünomodülatör etkisi levamizol ile karşılaştırıldı. Çalışmada 70 adet 7-8 haftalık Spraque-Dawley erkek rat kullanıldı. Ratlar; Kontrol grubu (n=15), Dekzametazon grubu (n=15), Dekzametazon-Gallik asit grubu (n=10), Deksametazon-Levamizol grubu (n=10), Gallik asit grubu (n=10), Levamizol grubu (n=10) olacak şekilde 6 gruba ayrılmıştır. 19 gün süren çalışmada, 5. gün 10 hayvan, 7. gün 10 hayvan, 12. günde 20 hayvan, 14. gün 10 hayvan ve 19. günün sonunda 20 hayvan olacak şekilde ratlar dekapite edildi. Ratlardan alınan kan örneklerinde Hemogram bakıldı. Elde edilen serum örneklerinde ise IGM, IGG, IGA, CRP, CD4, CD8, TNF-?, IL1B, IL2, IL6, IL10 ve IL12 düzeyleri Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) testi ile belirlendi. Ayrıca timüs, karaciğer ve dalak dokuları alınarak ağırlıkları ölçülerek immünohistokimya yapıldı. Çalışmanın 7. gününde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında D+G grubunda WBC, TNF-?, IL6, CRP, CD4, CD8, IGM, IGG, IGA düzeyleri ile karaciğer ve dalak ağırlıklarının azaldığı; PLT, NE, MO ve timüs ağırlığının arttığı belirlendi. 14. günde ise WBC, LY, TNF-?, IL6, timüs çapı ve timus, karaciğer, dalak ağırlıklarının azaldığı; NE, MO, IL1B, CD8 ve IGG düzeylerinin yükseldiği gözlendi. Deksametazon grubuna göre D+G grubunda 7.günde TNF-?, IL6, CRP, CD4, IGM ve IGG düzeylerinin azaldığı; LY, timüs çapı ve ağırlığının ise arttığı belirlendi. 14. günde ise RBC, LY, MO, TNF-?, timüs ve karaciğer ağırlığının azaldığı, bununla birlikte NE, CRP, CD8, IGM, IGG ve IGA düzeylerinin yükseldiği tespit edildi. Elde edilen bulgular, gallik asidin baskılanmış bağışıklık sistemi üzerinde immünomodülatör etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Dexamethasone is an anti-inflammatory and immunosuppressive drug and is also used experimentally for immunosuppression. Levamisole is a synthetic compound of the imidazothiazole class with immunomodulatory activity. Gallic acid, one of the flavonoids in oak bark, blackberry, chestnut, grape, pomegranate, tea leaves, especially propolis, is known to contain antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial and anticancer effects. In this study, we investigated the effect of gallic acid on the improvement of immune system parameters in rats immunosuppressed with dexamethasone. In addition, the immunomodulatory effect of gallic acid was compared with levamisole. In the study, 70 7-8 week old male Spraque-Dawley rats were used. The rats were divided into 6 groups as Control group (n=15), Dexamethasone group (n=15), Dexamethasone-Gallic acid group (n=10), Dexamethasone-Levamisole group (n=10), Gallic acid group (n=10), Levamisole group (n=10). In the 19-day study, rats were decapitated as 10 animals on the 5th day, 10 animals on the 7th day, 20 animals on the 12th day, 10 animals on the 14th day and 20 animals at the end of the 19th day. Hemograms were performed in blood samples taken from the rats. In the serum samples obtained, IGM, IGG, IGA, CRP, CD4, CD8, TNF-?, IL1B, IL2, IL6, IL10 and IL12 levels were determined by Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) test. In addition, thymus, liver and spleen tissues were obtained, weighed and immunohistochemistry was performed. On the 7th day of the study, WBC, TNF-?, IL6, CRP, CD4, CD8, IGM, IGG, IGA levels and liver and spleen weights decreased; PLT, NE, MO and thymus weights increased in the D+G group compared to the control group. On day 14, WBC, LY, TNF-?, IL6, thymus diameter and thymus, liver and spleen weights decreased; NE, MO, IL1B, CD8 and IGG levels increased. Compared to the dexamethasone group, TNF-?, IL6, CRP, CD4, IGM and IGG levels decreased and LY, thymus diameter and weight increased in the D+G group on day 7. On day 14, RBC, LY, MO, TNF-?, thymus and liver weight decreased, while NE, CRP, CD8, IGM, IGG and IGA levels increased. The findings suggest that gallic acid has an immunomodulatory effect on the suppressed immune system.
Investigation of the effect of gallic acid on the dexamethasone induced immunesuppression in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği