Katılım bankalarında internet bankacılığı: Elazığ ili örneği - Demır, Ozcan; Atlı, Yavuz (My University, 2014)
Bankacılık sektöründe son yıllarda büyük bir gelişme gösteren katılım bankacılığı özellikle faizle işlem yapmak istemeyen muhafazakar kesimin tercih sebebi olmuştur. Katılım bankacılığı pek çok enstrümanıyla bilinen bankacılık yapısının özelliklerini taşımakla beraber, sistem İslam hukukuna yer alan kar- zarar ortaklığı yöntemiyle fon toplamak ve fon kullandırmaktadır. Bu çalışmada katılım bankalarını tercih eden müşterilerin katılım bankacılığı hizmetlerinden elektronik iletişim kanalları ile yararlanma düzeyleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, Elazığ ilinde faaliyet gösteren Katılım Bankaları müşterileri oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Katılım bankacılığı müşterilerinin internet bankacılığından yararlanma düzeyleri ve bu yararlanma düzeylerini etkileyen müşteri demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Katılım Bankalarında internet bankacılığı ile ilgili elde edilen çeşitli bulgularda; Katılım Bankalarının Mevduat Bankalarına göre daha kuralcı ve daha güvenli bir bankacılık modeli geliştirmeye çalıştıkları ortaya konulmaktadır. Katılım Bankalarının internet bankacılığını güvenli bir şekilde kullanan müşteriler zaman sınırlaması olmadan birçok bankacılık işlemini gerçekleştirdiği için tercih edilmelerinde de önemli bir etken olarak görünmektedir.
Keywords: İşletme