LAPAROSKOPİK BARİATRİK CERRAHİLERDE FARKLI PNÖMOPERİTONYUM BASINÇLARININ SEREBRAL OKSİJEN TÜKETİMİ VE OPTİK SİNİR KILIF ÇAPINA ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - BERİLGEN, EMİNE BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Obezite, artan insidansı ile yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Laparoskopik cerrahilerde kullanılan pnömoperitonyumun intrakraniyal basıncı artırdığı bilinmektedir. Bu çalışmada, laparaskopik sleeve gastrektomi (LSG) uygulanan morbid obez hastalarda farklı pnömoperitonyum basınçlarının optik sinir kılıf çapı (OSKÇ), serebral oksimetri, hemodinamik parametreler, postoperatif bulantı kusma (POBK), ağrı (NRS) skorları ve gaz çıkışı üzerindeki etkilerini değerlendirdik. Çalışma, etik kurul onayı sonrası 01/01/2023 - 30/06/2023 tarihleri arasında 70 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar 12 mmHg (PP12) ve 15 mmHg (PP15) pnömoperitonyum basıncı uygulanan iki gruba ayrıldı. OSKÇ ultrasonografi ile, serebral oksimetri ise NIRS cihazı ile ölçüldü. Hemodinamik parametreler operasyon boyunca izlendi, postoperatif dönemde POBK, NRS skorları ve gaz çıkışı kaydedildi. Veriler SPSS yazılımı ile analiz edildi, anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlendi. Çalışmamızda, PP15 grubunda optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) değerlerinde PP12 grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlemlendi (p<0.05). Ancak, hemodinamik parametreler (kalp atım hızı, ortalama arter basıncı, oksijen satürasyonu) ve serebral oksimetri değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Postoperatif bulantı kusma oranı ve opioid analjezik kullanım miktarı PP15 grubunda belirgin şekilde daha yüksek bulundu (p<0.05). Ayrıca, NRS ağrı skorları PP15 grubunda daha yüksek olarak izlendi, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. PP15 grubunda gaz çıkışı daha gecikmeli gerçekleşti ve bu durum gastrointestinal iyileşme sürecinin daha uzun olduğunu gösterdi. Bu bulgular, yüksek pnömoperitonyum basınçlarının optik sinir kılıf çapını artırabileceğini ve bu durumun artan intrakraniyal basınçla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, yüksek basıncın postoperatif dönemde hastaların iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğini ortaya koymuştur. Pnömoperitonyum basıncının dikkatle izlenmesi ve ayarlanmasının, cerrahi sonuçların iyileştirilmesi için önemli olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Obezite, Pnömoperitonyum, OSKÇ, Serebral Oksimetre

Obesity is a life-threatening chronic condition with increasing incidence. It is known that pneumoperitoneum used in laparoscopic surgeries can raise intracranial pressure. In this study, we aimed to evaluate the effects of different pneumoperitoneum pressures on optic nerve sheath diameter (ONSD), cerebral oximetry, hemodynamic parameters, postoperative nausea and vomiting (PONV), pain (NRS) scores, and gas passage in morbidly obese patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG). The study was conducted on 70 patients between January 1, 2023, and June 30, 2023, after obtaining ethical approval. Patients were randomly divided into two groups: Group 1 with 12 mmHg (PP12) and Group 2 with 15 mmHg (PP15) pneumoperitoneum pressure. ONSD was measured using ultrasonography, and cerebral oximetry was assessed with a NIRS device. Hemodynamic parameters were monitored throughout the operation, while PONV, NRS scores, and gas passage were recorded in the postoperative period. Data were analyzed using SPSS software, with statistical significance set at p<0.05. In our study, a statistically significant increase in ONSD values was observed in the PP15 group compared to the PP12 group (p<0.05). However, no significant differences were found between the groups in terms of hemodynamic parameters (heart rate, mean arterial pressure, oxygen saturation) and cerebral oximetry values. The incidence of postoperative nausea and vomiting, as well as the amount of opioid analgesic used, was significantly higher in the PP15 group (p<0.05). Additionally, NRS pain scores were higher in the PP15 group, although this difference was not statistically significant. Gas passage was also delayed in the PP15 group, indicating a longer gastrointestinal recovery period. These findings suggest that higher pneumoperitoneum pressures may increase optic nerve sheath diameter, potentially associated with elevated intracranial pressure. Furthermore, higher pressure may negatively impact patients' postoperative recovery. We believe that careful monitoring and adjustment of pneumoperitoneum pressure are crucial for improving surgical outcomes Key words: Obesity, Pneumoperitoneum, ONSD, Cerebral Oximetry
Evaluation of the effects of different pneumoperitoneum pressures on cerebral oxygen consumption and optic nerve sheath diameter in laparoscopic bariatric surgeries
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon