TAHAR ÇAYI (TUNCELİ) ZOOPLANKTONU - ÖCALAN, AYKUT (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, Tahar Çayı'nın zooplankton faunası incelenmiştir. Örnekleme bölgesinde 3 istasyon belirlenmiş ve Haziran 2013-Mayıs 2014 tarihleri arasında aylık periyotlarla örnekler alınmıştır. Su Sıcaklığı, pH ve çözünmüş oksijen ölçümleri arazide anında yapılmıştır. Zooplankton örnekleri 55 µ göz açıklığına sahip standart plankton ağı kullanarak toplanmış ve %4'lük formaldehit solüsyonu içerisinde korunmuştur. Çalışma sonucunda Rotifera şubesinden 15 familyaya ait 28 tür, Cladocera' dan 4 familyaya ait 5 tür, Copepoda'dan ise 1 familyaya ait 2 tür saptanmıştır. Shannon Wiener indeks analizi sonuçlarına göre tür zenginliğinin en yüksek olduğu ay haziran ayıdır (H'=2,43). En düşük indeks değeri ise eylül ayında görülmüştür (H?=1). Sorenson Benzerlik İndeksi sonuçlarına göre 1.ve 2. istasyonlarda benzerlik %65 olarak en yüksek oranda bulunmuştur. 2.ve 3. istasyonlarda benzerlik % 52 olarak en düşük oranda bulunmuştur. Nisbi yoğunluk bakımından dominant zooplankton türü olan Keratella quadrata % 36,3 oranla mayıs ayında en yüksek yoğunluğuna ulaşmıştır. Tüm zooplankton içinde Rotifera % 86,5 ile Cladocera % 10 ve Copepoda %3,5 luk oranla temsil edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Rotifera, Copepoda, Cladocera, Tahar Çayı

In from study, zooplankton fauna of Tahar Stream were investigated. Samples were taken monthly from 3 different stations between June 2013 and May 2014. Water temperature, pH and dissolved oxygen of water were determined in situ. Zooplankton samples were taken by means of 55 µ mesh-sized standart plankton net and were preserved in 4% formaldehyde solution. A total of, 35 zooplankton species were recorded. 28 rotifera species belonging to 15 families, 5 Cladocera species belonging to 4 families, and 2 Copepode species belonging to 1 family were determined. According to Shannon Wiener species richness index analysis, species richness was found highest in may (H?=2.43). The least index value was found in september (H?=1). As the result of Sorenson Similaritiy Index values Sation I and II's similarity was found highest with (65%) and lowest value was recorded between stations II and III with (52%). The dominant zooplankton species, Keratella quadrata was reached to its maximum relative density with 36.3% in may. Among all zooplankton Rotifera was represented with 86.5%, Cladocera 10% and Copepoda 3.5% percentage. Key Words: Rotifera, Copepoda, Cladocera, Tahar Stream
Zooplankton of Tahar stream (Tunceli)
Keywords: Su Ürünleri; Zooloji