GELENEKSELLİK VE MODERNLİK ARASINDA GENÇLİK: BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA - BOR, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Tüketim odaklı yaşam tarzlarının hâkim olduğu, özgürlükçü tutumların ve bireyselleşme söylemlerinin ağırlık kazandığı 21. Yüzyıl'da sosyal medyanın etkisi ile dünya üzerindeki sınırlar anlamsızlaşmaktadır. Mcluhan'ın "dünya global bir köydür" söyleminde olduğu gibi TV ve sosyal medyanın etkisiyle ortadan kaldırılmış olan sınırları batı kültürü ve yaşam tarzları doldurmaya başlamıştır. Daha çok genç kitleler tarafından arzulanan yeni yaşam biçimleri kapitalist sistemin bir aracı olarak "kullan at" mottosuyla tükettikçe var olma imajı yaratmaktadır. Dünya üzerinde hızlı bir şekilde varlık gösteren bu süreç muhafazakâr ve geleneksel karakteri ağır basan Türkiye toplumunda da etkisini göstermektedir. Özellikle Türkiye'nin doğusuna doğru gittikçe muhafazakârlık ve geleneğin etkisinin daha sert hissedildiği bölgelerde ortaya çıkan kırılma daha net bir şekilde görülmektedir. Bu değişimde başta üniversiteler ve diğer modern eğitim kurumlarının, televizyon ve diğer kitle iletişim araçlarının, yeni tüketim mekanlarının, internet ve sosyal medyanın özel etkisi bulunduğu yadsınamaz bir gerçektir., Buna karşılık, bu noktada geleneksel yapının doğasından kaynaklanan "geçmişten geleni geleceğe aktarma", "kutsala bağlılık" gibi kültürel dayanak noktaları, ciddi bir gerilim alanı oluşturmaktadır. Bunun da genç kitle ve aileler arasında kuşak çatışmasına, ciddi kültürel, sosyal ve psikolojik problemlere yol açtığı gözlemlenmektedir. Bu çalışmada bu sorunsal etrafında ailelerin genç çocukları ile yaşanan sorunlara ışık tutulmaya çalışılmıştır. Yapılan gözlemler sonucu görülmüştür ki, ailelerin istekleri ve gençlerin beklentilerinin uyuşmazlığı sonucunda meydana gelen çatışmalar sosyal ve kültürel kopmalar ve gençler üzerinde psikolojik sorunlar yaratmaktadır. Gençler, aileleri tarafından asi ve geleneklerine önem vermeyen, dini vecibelerini yerine getirmeyen bireyler olarak görülmektedirler… Geleneksel hayat tarzına sahip olan aileler, modern kültüre sıcak bakmamakla beraber gençleri de bu konuda eleştirmektedirler. Gençler ise ailelerinin daha anlayışlı ve modern kültürün inşa etmiş olduğu aile yapısına sahip olmadıklarından yakınmaktadırlar. Yapılan araştırmada; gençlerin önemli bir kısmının modernlik ve geleneksellik arasında sıkışıp kaldıkları, aileleri ve kendileri arasında anlayış farkı yaşadıkları, buna karşılık modernleşme dinamiklerinin gençlerin dünyasında bariz bir tercih olarak belirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum üzerinde arkadaş ortamı, üniversite eğitim ortamı ve özellikle kitle iletişim araçları, TV, dijital medya, sosyal medya ortamlarının etkisinin büyük olduğu görülmüştür.

In the 21st century, in which consumption-oriented lifestyles dominate, libertarian attitudes and individualization discourses become prevalent, borders on the world are being vanished with the effect of social media. As in Mcluhan's discourse "the world is a global village", the boundaries that have been eliminated by the influence of TV and social media have started to be replaced with western culture and lifestyles. New ways of life, which are mostly desired by the younger masses, create an image of existence as they consume with the motto "consume and consume" as an instrument of the capitalist system. This process emerging rapidly in the world, also shows its effect in conservative and traditional Türkiye, as well. Especially as we go towards the east of Türkiye, this break is seen more clearly in regions where the impact of conservatism and tradition is felt more strongly. It is an undeniable fact that universities, television programs, digital media and social media channels have an impact on this change. It is observed that this leads to serious problems and generational conflict between the young masses and their families (caused by the social environment they live in). In the light of these problems, it has been tried to address the problems experienced by the young children of the families emerged as a rejection of the new due to the nature of the traditional structure, pressure caused by both faith and cultural mainstays, and the perception of "what they say". In this study, the main causes of the existing problems will be discussed, the results and solutions will be focused on. As a result of the observations, the conflicts arising from the incompatibility of the wishes of the families and the expectations of the young people create serious psychological and social effects on the youth. Young people are seen by their families as rebellious individuals who do not care about their traditions and do not fulfill their religious obligations… Families with traditional lifestyles do not lean towards modern culture and they also criticize young people in this regard. Young people, on the other hand, complain that their families do not have a more understanding family structure built by modern culture. As a result, it has been concluded that a significant part of the young people are stuck between modernity and tradition, and there is a generational conflict between themselves and their families in many issues. One of the most important points identified in this study is that young people's lifestyles are influenced by the contents of today's digital media tools.
Youth trapped between tradition and modernity: An example on Bingöl University students
Keywords: İletişim Bilimleri; Sosyoloji