TEDAVİYE DİRENÇLİ ATİPİSİZ ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLERDE ENDOMETRİAL DOKUDA TRPM7 AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - HALİSÇELİK, MESUT ALİ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Endometriyal hiperplazi (EH) endometrium kanserine ilerleme potansiyeli olan, endometriyal bezlerin düzensiz bir proliferasyonudur. Progestinler, EH ve erken evre endometriım kanserinin (EEC)'nin konservatif tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak progesteron tedavisine rağmen endometrial hiperplazi bazı olgularda gerilememekte ve endometrium kanserine ilerleyebilmektedir. Geçici reseptör potansiyeli (TRP) kanallarınını önemli bir düzenleyicisi olduğu migrasyon, adhezyon, proliferasyon ve anjiyogenez, tümör büyüme ve metastazı için gereklidir. İyon kanal aktivasyonları ile hücre içi konsantrasyonları ayarlanan kalsiyum ise bu basamaklarda önemli bir düzenleyicidir. Mg2+, düzensiz proliferasyonun en zararlı etkisini gösterdiği tümör hücre büyümesiyle, hücre proliferasyonunun her adımında yer alır. TRPM7, memeli hücrelerinde önemli bir Mg2+ alım mekanizması ile ilişkilidir ve hücre proliferasyonunun bir düzenleyicisi olarak gösterilmiştir. TRPM7 bloke edilirse hücre döngüsü duraksamaktadır. Proliferasyon ile TRPM7 arasındaki ilişkiden dolayı biz de dirençli endometrial hiperplazilerde TRPM7 aktivitesini araştırdık. Bu retrospektif çalışmamızda endometrial hiperplazi tanısı almış olguların patoloji raporlarını tekrar gözden geçirdik. Atipisiz endometrial hiperplazi tanısı alan ve 6 aylık progesteron tedavisinden 6 ay sonraki endometrial biyopsi raporlarını tekrar inceledik. Rastgele seçilmiş proliferatif endometrium olguları kontrol grubu (n=20) olarak oluşturuldu. Atipisiz endometrial hiperplazi tanısı alan 40 olgunun her birinin tedavi öncesindeki ve tedavi sonrasındaki endometrial biyopsi sonuçları incelendi. Bu olgulardın parafin kesitlerinden 5 µm kalınlığında kesitler alınarak TRPM7 için immünohistokimyasal boyama yapıldı. Preparatlar ışık mikroskobunda değerlendirilerek her bir olgunun tedavi öncesi ve tedavi sonrası immünohistokimya skorları hesaplandı ve gruplar arasında istatistiksel karşılaştırma yapıldı. Çalışmamızın sonucunda TRPM7 immünreaktivitesinin proliferatif endometrium grubuna göre endometriyal hiperplazi gruplarının tümünde anlamlı olarak arttığını gördük. Altı aylık tedavinin sonunda ise düzelen endometrial hiperplazi grubunda TRPM7 immünreaktivite skorunun 6 ay önceki skora göre anlamlı olarak azaldığını, proliferatif endometrium grubundaki skorla benzer olduğunu gördük. Altı aylık tedavi sonrası düzelmeyip persiste eden grubumuzda ise TRPM7 immünreaktivite skoru 6 ay önceki skor ile benzerdi. Proliferatif gruba ve düzelen endometrium grubundaki TRPM7 immünreaktivite skoruna göre ise yüksek seyretti. Sonuç olarak, progesteron tedavisi alan endometriyal hiperplazi olgularının ilk biyopsilerine göre ikinci biyopsilerinde TRPM7 immünreaktivite skorunda anlamlı azalma yok ise bu olguların dirençli hiperplazi grubuna dahil olup maligniteye ilerleme potansiyeline daha fazla sahip olabileceği beklenebilir. Bu konuda olgu sayılarının fazla olduğu daha ileri çalışmalar yapılabilir.

Endometrial hyperplasia (EH) is an irregular proliferation of endonmetrial glands that has the potential to progress to endometrial cancer. Progestins are widely used in the conservative treatment of EH and early stage endometrial cancer (EEC). However, despite progesterone treatment, endometrial hyperplasia does not regress in some cases and may progress to endometrial cancer. It is essential for migration, adhesion, prolifcation and angiogenesis, tumor growth and metastasis, as it is an important regulator of transient receptor potential (TRP) channels. Calcium, whose intracellular concentrations are adjusted by ion channel activations, is an important regulator of these steps. Mg2 + takes part in every step of cell proliferation, with tumor cell growth where unregulated proliferation exerts its most detrimental effect. TRPM7 is associated with a predominant Mg2 + uptake mechanism in mammalian cells and has been shown to be a regulator of cell proliferation. If TRPM7 is blocked, the cell cycle is paused. Due to the relationship between proliferation and TRPM7, we also investigated TRPM7 activity in resistant endometrial hyperplasia. In this retrospective study, we reviewed the pathology reports of patients diagnosed with endometrial hyperplasia. We reviewed the endometrial biopsy reports of 6 months after 6 months of progesterone treatment with a diagnosis of endometrial hyperplasia without atypia. Randomly selected proliferative endometrium cases were formed as the control group (n = 20). The endometrial biopsy results of each of the 40 patients who were diagnosed with endometrial hyperplasia without atypia were analyzed before the treatment. In these cases, 5 µm thick sections were taken from paraffin sections and TRPM7 immunohistochemical staining was performed. Pre-treatment and post-treatment immunohistochemistry scores of each patient were calculated by evaluating the preparations under a light microscope and statistical comparison was made between the groups. As a result of our study, we found that TRPM7 imminreactivity increased significantly in all groups of endometrial hyperplasia compared to the proliferative endometrium group. At the end of six months of treatment, we found that the TRPM7 immunreactivity score decreased significantly in the recovered endometrial hyperplasia group compared to the score of 6 months ago, and was similar to the score in the proliferative endometrin group. In our group which did not improve after six months of treatment and persisted, the TRPM7 immunoreactivity score was similar to the score of 6 months ago. It was higher than the proliferative group and the TRPM7 imminreactivity score in the recovered endometrium group. In conclusion, if there is no significant decrease in the TRPM7 imumiinreactivity score in the second biopsies of endometrial hyperplasia cases receiving progesterone treatment, it can be expected that these cases are included in the refractory hyperplasia group and may have more malignancy and progression potential. Further studies can be conducted with a large number of cases on this subject
Investigation of TRPM7 activity in endometrial tissue in treatment-resistant atype-free endometrial hyperplasia
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum