Gebelikte Stria Gravidarumu Etkileyen Faktörler ve Vajinal Yırtık ile İlişkisi - Yüksekol, Özlem Doğan; Duman, Mesude; Taşhan, Sermin Timur (My University, 2021)
Amaç: Gebelikte, kadınlarda yüksek oranda stria gravidarum görülebilmekte ve bu durum kadınlarda estetik açıdan sorun olarak algılanabilmekte, yoğun olarak görülen stria gravidarum, vajinal yırtık riskini artırabilmektedir. Bu çalışma, stria gravidarumu etkileyen faktörler ve vajinal yırtık arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel ve ilişki arayıcı tipte olan bu araştırma, 15 Kasım 2019 ve 15 Şubat 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği ve Elazığ Şehir Hastanesi’nin obstetri polikliniğine vajinal doğum yaptıktan sonra kontrole gelen kadınlar oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini, 550 vajinal doğum yapmış kadın oluşturmuştur. Veriler, anket formu ve Fitzpatrick cilt tipi skalası ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, ki-kare ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 28,15±4,75 olarak bulunmuştur. Kadınların 414 (%75,3)’ünde stria varlığı tespit edilmiştir. Araştırmada, ailede stria gravidarum varlığı, cilt tipi ve gebelikte alınan kilonun stria gravidarum gelişimini etkilediği belirlenmiştir. Stria gravidarum ile vajinal yırtık arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır (p=0,450). Sonuç: Araştırmada, kadınların çoğunda stria gravidarum görüldüğü saptanmıştır. Ayrıca cilt tipi, ailede stria gravidarum öyküsü ve gebelikte alınan kilonun stria gravidarum için risk faktörü olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre stria gravidarum ile vajinal yırtık arasındaki ilişkiyi inceleyen kapsamlı çalışmalar yapılması, stria gravidarum açısından risk oluşturan gebelere danışmanlık yapılması önerilmektedir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Hemşirelik