GÜNEŞ TAKİP SİSTEMİNE SAHİP DÜZLEMSEL KOLEKTÖRÜN PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK BELİRLENMESİ - ARGUN, KUDBEDDİN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Ülkemiz, coğrafi konum itibari ile sahip olduğu güneş enerjisi potansiyel açısından diğer ülkelere nazaran şanslı ayrıca temiz ve tükenmeyen bir yenilenebilir enerji kaynağı olduğundan oldukça dikkat çekici bir enerji kaynağıdır. Hareketli düzlemsel kolektörler sistemlerin tek dezavantajı ilk kurulumun maliyetli olmasıdır. Güneş enerjili ısıtma sistemleri ülkemizde yaygın olarak evsel amaçlı kullanılmaktadır. Yaptığımız çalışmalarla evsel amaçlı dışında da özendirilmesi sağlamaktır. Son zamanlarda güneş enerjisinden elektrik de üretilmektedir.Bu çalışmada sabit düzlemsel kolektörler ve hareketli düzlemsel kolektörler aynı deney düzeneğinde uygulanarak ayrıca aynı saat diliminde yapılarak güneş enerjisi ile elde edilen verim analizi yapıldı. Elde edilen bulgular grafik ve şekiller üzerinde tek tek incelenerek verim karşılaştırılması yapıldı.Yaptığımız çalışma ile hareketli düzlemsel kolektörlerin sabit kolektörlere göre verim karşılaştırılması üzerinde ilerde yapılacak araştırmalara yardımcı olacaktır.Anahtar Kelimeler: Düzlemsel kolektörler, güneş takip sistemleri, güneş enerjisi.

Our country is to have by the geographical position compared to other countries in terms of the potential of solar energy is a renewable energy source fortunate also clean and inexhaustible source of energy that is quite remarkable. Moving plate collector systems, the only disadvantage is that the first installation cost. Solar heating systems in our country are widely used for home usage purpose. Our studies provide encouraging other than home usage purpose. Recently time Electricity from solar energy is produced.In this study, fixed and tracking plate collector by applying the same experimental setups also obtained from the same time zone with solar energy yield analysis was performed. The results obtained by examining the efficiency were compared with one by one on the charts and figures.Our study based on tracking planar collectors than fixed on a comparison of yield for research done will help in the future.Keywords: Planar collectors, solar tracking systems, solar energy.
Performance of planar collector with solar tracking system of experimental determination
Keywords: Enerji