GÖÇMEN ÇOCUKLARA YÖNELİK HAZIRLANAN DİL ÖĞRETİM PROGRAMININ KARŞILAŞTIRMASI: TÜRKİYE VE ALMANYA ÖRNEĞİ - YAVUZATMACA, SELVİ NUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Mart 2011 yılında Suriye'de çıkan iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan Suriyeli göçmen çocuklara yönelik hazırlanan dil öğretim programı ile 2014'te Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinde başlayan ve 24 Şubat 2022'de Rusya'nın tüm Ukrayna'ya saldırmasıyla genişleyen savaştan dolayı Almanya ya sığınan Ukraynalı göçmen çocuklar için kullanılan dil öğretim programı incelenmiştir. Bu programda Suriyeli göçmen çocukların yerleşmek zorunda kaldıkları başta dili olmak üzere hiçbir şey bilmedikleri bir ülkede entegre olmalarını kolaylaştırmak ve dil edinimlerine yardımcı olması adına Avrupa Birliği(AB) ve Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) birlikte yürüttüğü "Promoting Inclusive Education For Kids In The Turkish Education System" Türkçe adıyla "Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi" ile Rusya'nın tüm Ukrayna'ya saldırmasıyla genişleyen savaştan dolayı Almanya'ya sığınan Ukraynalı göçmen çocuklar için kullanılan dil öğretim programı olan DaZ (İkinci Dil Olarak Almanca) programının benimsendiği Uluslararası Hazırlık Sınıfları (Internationale Vorbereitungsklassen) karşılaştırılmıştır. Karşılaştırılan bu iki yabancı dil öğretim programı Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni' ne dayanarak yapılandırılmıştır. Yapılan çalışma doğrultusunda bu iki dil öğretim programının artı ve eksileri ortaya konulmuştur. Göçmen çocuklar için hazırlanan bu iki yabancı dil öğretim programı karşılaştırması yapılırken nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Karşılaştırma, her bir programın güçlü ve zayıf yönlerine ışık tutarak dil eğitimcileri ve politika yapıcılar için bilgiler sağlamayı amaçlamıştır. Elde edilen bilgiler, araştırmanın teorik çerçevesini oluşturmak ve araştırmanın odak noktasını belirlemek için kullanılmıştır. Bu şekilde elde edilen bulgular, araştırmanın amaçlarına ulaşmak ve araştırma sorularını yanıtlamak için kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Göçmen çocuklar, yabancı dil, öğretim programı.

This study compares two language teaching programs developed for refugee children: one for Syrian refugee children who came to Turkey due to the civil war that started in Syria in March 2011, and the other for Ukrainian refugee children who moved to Germany after the war in Ukraine's Donetsk and Luhansk regions began in 2014 and later expanded with Russia's full-scale attack on Ukraine on February 24, 2022. In Turkey, the program called "Promoting Inclusive Education for Kids in the Turkish Education System," carried out by the European Union (EU) and the Ministry of National Education (MoNE), aimed to help Syrian children adapt to a country where they initially did not know the language or the culture, and to support their language learning. This program was compared to the Internationale Vorbereitungsklassen (International Preparatory Classes) used in Germany for Ukrainian children. These classes follow the DaZ (German as a Second Language) curriculum. Both programs were designed based on the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). This study analyzed the strengths and weaknesses of both language programs. A qualitative research method, specifically document analysis, was used during the comparison. The goal was to provide insights for language teachers and policymakers. The information gathered helped shape the study's theoretical framework and define its main focus. The findings were then used to meet the research objectives and answer the research questions. Keywords: Migrant children, foreign language, teaching program.
Comparison of language teaching programme prepared for immigrant children: The case of Turkey and Germany
Keywords: Alman Dili ve Edebiyatı