FARKLI ORANLARDA KATKILANDIRILMIŞ BAKIR BAZLI ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN TERMAL VE YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - KESKİN, ARİFE (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bakır-bazlı şekil hafızalı alaşımlar kolay üretilebilirliği ve düşük üretim maliyeti nedeni ile teknolojide yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Cu-bazlı dörtlü şekil hafızalı alaşımların üretilmesi amaçlardan biridir. CuAlMn, CuAlMnCd ve CuAlMnV şekil hafızalı alaşımları ergitme yöntemi ile üretildi. Üretimden sonra külçeden kesilen küçük numuneler ?-faz bölgesinde homojenleştirildi. Ardından alaşımların şekil hatırlama davranışının belirlenmesi için termal ve yapısal analizler yapıldı. Austenite ve martensite faz geçiş sıcaklıklarının belirlenmesi için diferansiyel termal kalorimetri (DSC) ölçümleri alındı. Yüksek sıcaklıktaki düzenli-düzensiz faz geçiş sıcaklıklarının belirlenmesi için TG/DTA ölçümleri yapıldı. Numunelerin oda sıcaklığındaki difraksiyon düzlemlerini ve yüzey morfolojisini belirlemek için X- ışınları ve optik mikrograf ölçümleri oda sıcaklığında alındı. Termal ve yapısal analizlerin sonucu olarak üretilen dörtlü alaşımların şekil hatırlama davranışı sergilediği belirlendi. Bütün numuneler oda sıcaklığında martensit yapıdadır ve karekteristik martenstik difraksiyon düzlemlerine sahiptir. Anahtar Kelimeler: Cu-bazlı dörtlü şekil hatırlamalı alaşımlar, termal analizler, yapısal incelemeler.

Bakır-bazlı şekil hafızalı alaşımlar kolay üretilebilirliği ve düşük üretim maliyeti nedeni ile teknolojide yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Cu-bazlı dörtlü şekil hafızalı alaşımların üretilmesi amaçlardan biridir. CuAlMn, CuAlMnCd ve CuAlMnV şekil hafızalı alaşımları ergitme yöntemi ile üretildi. Üretimden sonra külçeden kesilen küçük numuneler ?-faz bölgesinde homojenleştirildi. Ardından alaşımların şekil hatırlama davranışının belirlenmesi için termal ve yapısal analizler yapıldı. Austenite ve martensite faz geçiş sıcaklıklarının belirlenmesi için diferansiyel termal kalorimetri (DSC) ölçümleri alındı. Yüksek sıcaklıktaki düzenli-düzensiz faz geçiş sıcaklıklarının belirlenmesi için TG/DTA ölçümleri yapıldı. Numunelerin oda sıcaklığındaki difraksiyon düzlemlerini ve yüzey morfolojisini belirlemek için X- ışınları ve optik mikrograf ölçümleri oda sıcaklığında alındı. Termal ve yapısal analizlerin sonucu olarak üretilen dörtlü alaşımların şekil hatırlama davranışı sergilediği belirlendi. Bütün numuneler oda sıcaklığında martensit yapıdadır ve karekteristik martenstik difraksiyon düzlemlerine sahiptir. Anahtar Kelimeler: Cu-bazlı dörtlü şekil hatırlamalı alaşımlar, termal analizler, yapısal incelemeler.
The investigation of thermal and structural properties of cu-based shape memory alloys contributed with different percetages
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği