LAZERLE YÜZEYİ KAPLANAN DÜŞÜK KARBONLU ÇELİKLERİN AŞINMA ÖZELLİKLERİNE KROM VE KARBONUN ETKİSİ - ÖZCAN, CEREN (Fırat Üniveristesi, 2026)
Pek çok avantajları sayesinde lazer teknolojisi, son yıllarda yüzey kaplama endüstrisinde tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkmış ve önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla önem kazanması beklenmektedir. Bu çalışmada, düşük karbonlu çelik bir altlık yüzey, ekstra yüksek karbonlu ferro-krom (EYKFeCr) toz karışımı kullanılarak lazer ışını ile kaplanmıştır. Toz karışımındaki EYKFeCr oranı değiştirilerek kaplama tabakasında kademeli bir krom ve karbon artışı sağlanmıştır. Lazer kaplama işlemi sonrasında kaplanan bölgelerde mikro yapı incelemeleri, sertlik ölçümleri ve abrasiv aşınma testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, lazer işlemiyle kusursuz bir kaplama elde edildiğini ve artan krom ile karbon içeriğinin sertliği ve aşınma direncini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Bu bulgulara dayanarak, geliştirilen kaplama yönteminin ilgili endüstriyel uygulamalarda kullanılmaya son derece uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Due to its remarkable advantages, laser technology has recently emerged as a preferred method in the surface coating industry and is expected to become increasingly important in the coming years. In this research, the surface of a low-carbon steel substrate was coated using a laser beam with an extra high-carbon ferrochrome (EHCFeCr) powder mixture. By changing the proportion of EHCFeCr in the mixture, a gradual enrichment of chromium and carbon within the coating layer was achieved. After the laser coating process, microstructural examinations, hardness tests, and abrasive wear analyses were performed on the coated regions. The results demonstrated that the laser process produced a defect-free coating, and the increased chromium and carbon contents significantly improved hardness and wear resistance. Therefore, the developed coating approach is considered highly suitable for potential industrial applications.
Effect of chromium and carbon on wear properties of laser coated low carbon steels
Keywords: Metalurji Mühendisliği