AFGANİSTANDA HİZMET SEKTÖRÜNE YÖNELİK PAZARLAMA UYGULAMALARI: KABİL BELEDİYESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - RAHIMI, MOHAMMAD HUSSIEN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bulunduğu bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel refahını arttırmaya çalışan belediyeler bunları yaparken halkın memnuniyetini ayrıca gözetmek zorundadırlar. Bu çalışmanın amacı, Afganistan'ın başkenti Kabil Belediyesi'nin sunmuş olduğu hizmetlerin kalitesini ve tüketicilerin bu hizmetlerden memnun olma düzeylerini belirlemektir. Bu amaçla Kabil il merkezinde yaşayan 419 seçmenin görüşlerine başvurulmuş ve bu seçmenlere araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu uygulanmıştır. Anket formlarından elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Kabil halkının belediyenin sunmuş olduğu toplu taşıma hizmetleri ve doğal afetler sonrasında barınabilecekleri alanların oluşturulması hizmetlerini yeterli bulduklarını; cadde, sokak ve tabel işaretlemeleri, caddelerin genişletilmesi, cadde ve sokak aydınlatmaları, kaldırım hizmetleri, park-bahçe ve yeşil alan hizmetleri ve yaşam alanlarını güzelleştirmeye ve iyileştirmeye yönelik hizmetlerin ise yeterli olmadığını düşündükleri tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan başka bir sonuçta da Kabil Belediyesinin esnaf, Pazar, fiyat, seyyar satıcı, asansör ve temizlik denetimlerinin halk tarafından yeterli bulunmadığı; çöp toplama, ilaçlama, temizlik, doğal afetlere yönelik önlem alma, umuma açık alanların denetimi, alt yapı hizmetleri, katı, sıvı atık depolama hizmetleri, içme suyu sağlama ve yol yapım-bakım hizmetleri gibi uygulamalarının yetersiz olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Araştırmada Kabil halkının genel olarak belediyenin hizmetlerinden memnun olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Belediye, Kabil, Afganistan, Hizmet Pazarlaması, Yerel Yönetimler

Municipalities that try to increase the economic, social and cultural welfare of the region they are in must also consider the satisfaction of the people while doing these. The aim of this study is to determine the quality of th e services provided by Kabul Municipality, the capital of Afghanistan, and the satisfaction level of consumers with these services. For this purpose, the opinions of 419 voters living in the city center of Kabul were consulted and a survey form created by the researcher was applied to these voters. The data obtained from the questionnaires were transferred to the SPSS package program, analyzed and interpreted. As a result of the research, the people of Kabul found that the public transportation services provided by the municipality and the creation of shelter areas after natural disasters were sufficient; street, street and signage markings, widening of streets, street and street lighting, pavement services, park-garden and green area services and services to beautify and improve living spaces are not sufficient. Another result of the research is that the inspections of the artisans, markets, prices, peddlers, elevators and cleaning of the Kabul Municipality are not sufficient by the public; It has been determined that they think that practices such as garbage collection, disinfection, cleaning, taking precautions against natural disasters, control of public areas, infrastructure services, solid and liquid waste storage services, drinking water supply and road construction-maintenance services are insufficient. In the research, it was concluded that the people of Kabul were generally not satisfied with the services of the municipality. Keywords: Municipality, Kabil, Afghanistan, Service Marketing, Local Authorities
Marketing application for Afghanistan service industry
Keywords: Bilim ve Teknoloji