6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN "İLETKEN VE YALITKAN MADDELER" KONUSUNDAKİ DURUMLUK MERAK VE DURUMLUK KAYGILARININ İNCELENMESİ - AĞ, EMİRHAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışmasında, 6. Sınıf Fen Bilimleri dersinde işlenen 'İletken ve Yalıtkan Maddeler' konusunun öğrenci başarısı üzerindeki etkisi, öğrencilerin durumluk merak ve durumluk kaygı düzeyleri açısından incelenmiştir. Fen bilimleri dersinde iletken ve yalıtkan maddeler gibi günlük yaşamda sık karşılaştığımız konu öğrencilerde hem merak uyandırabilir hem de kaygı düzeylerini belirleyebilmektedir. Öğrencilerin merak ve kaygı düzeyleri dersle ait ilgilerini ve motivasyonları ve dolayısıyla akademik başarılarını etkilemesi beklenmektedir. Yapılan araştırmada öğrencilerin iletken ve yalıtkan maddeler konusunda başarılarını onların durumluk merak ve durumluk kaygı düzeyleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmada nicel araştırma yöntemlerine dayalı olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evreni Elazığ il merkezinde bulunan devlet okullarında öğrenim gören Ortaokul 6. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise Elazığ il merkezinde bulunan devlet okullarında öğrenim gören toplam 355 sayıda ortaokul 6. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu çalışmada durumluk fen merakı ve durumluk fen kaygısını ölçmek amacıyla kullanılan veri toplama araçlarının geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan "Durumluk Merak ve Durumluk Kaygı Ölçekleri" ile toplanmıştır. Araştırmada öğrencilere bir akademik başarı testi de uygulanmıştır. Araştırmamızın sonuçlarına göre, öğrencilerin fen bilimleri dersleriyle ilgili durumluk merak ve durumluk kaygı düzeylerini, cinsiyet ve başarı puanları gibi değişkenler üzerinden incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre: Öğrencilerin fen bilimlerine yönelik genel olarak durumluk merak düzeyi orta, durumluk kaygı düzeyi ise düşük çıkmıştır. Merak düzeyini artıran öğrenme ortamları oluşturularak öğrencilerin aktif katılımı sağlanmalı, özellikle soyut konular somutlaştırılmalıdır. Öğrencilerin kaygı düzeylerini azaltmak için destekleyici öğrenme ortamları hazırlanmalı, başarısızlık korkusu yerine keşif ve öğrenme odaklı yaklaşım benimsenmelidir. Sonuç olarak fen bilimleri eğitiminde öğrencinin akademik başarısının artırmak için özellikle durumluk merak ve durumluk kaygı üzerinde durulması amaçlanmaktadır.

In this thesis study, the impact of the topic "Conductors and Insulators," taught in 6th grade Science classes, on student achievement was examined in terms of students' state curiosity and state anxiety levels. Topics such as conductors and insulators, which are frequently encountered in daily life, can both arouse curiosity in students and influence their anxiety levels. It is expected that students' levels of curiosity and anxiety may affect their interest in the course, their motivation, and consequently their academic success. In this study, it is considered that students' success in the topic of conductors and insulators is related to their levels of state curiosity and state anxiety. The study employed a relational screening model based on quantitative research methods. The research population consisted of 6th-grade middle school students attending public schools in the city center of Elazığ. The study sample consisted of a total of 355 6th-grade middle school students attending public schools in the city center of Elazığ. Data were collected using the "State Curiosity and State Anxiety Scales," which have been validated and validated for reliability as data collection tools used to measure state science curiosity and state science anxiety. An academic achievement test was also administered to the students. According to the results, students' levels of state curiosity and state anxiety regarding science were examined based on variables such as gender and achievement scores. The findings revealed that students generally had a moderate level of state curiosity and a low level of state anxiety towards science. It is suggested that learning environments that increase curiosity should be created to ensure active student participation, and especially abstract topics should be made more concrete. Supportive learning environments should be prepared to reduce students' anxiety levels, and an approach focused on discovery and learning rather than fear of failure should be adopted. In conclusion, to improve academic achievement in science education, emphasis should be placed particularly on state curiosity and state anxiety.
Investigation of 6th grade students' state curiosity and state anxiety on the subject of "conductors and insulators"
Keywords: Eğitim ve Öğretim