Toplumsal cinsiyetin medya platformlarındaki benlik inşasına etkisi: Medya ve iletişim perspektifinden bir inceleme - Sezer, Tülay (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışma, toplumsal cinsiyetin sosyal medya platformlarında benlik inşası süreçleri üzerindeki etkisini medya ve iletişim perspektifinden incelemektedir. Dijital platformlar, bireylerin kimliklerini yalnızca ifade ettikleri değil, aynı zamanda toplumsal normlar doğrultusunda yeniden ürettikleri ve dönüştürdükleri kültürel alanlar olarak işlev görmektedir. Sosyal medya kullanıcıları, toplumsal cinsiyet normlarına uygun ya da bu normlara meydan okuyan benlik sunumları aracılığıyla dijital kimliklerini inşa etmektedir. Araştırma, bireylerin sosyal medya ortamlarında kendilerini sunarken toplumsal cinsiyet normlarından nasıl etkilendiklerini, bu platformların toplumsal cinsiyet algılarını nasıl şekillendirdiğini ve dönüştürdüğünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın bulguları, toplumsal cinsiyet ile dijital benlik inşası arasındaki ilişkinin çok katmanlı ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Dijitalleşme süreciyle birlikte iletişim pratikleri köklü bir dönüşüm geçirmiş, sosyal medya platformları bireylerin gündelik yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu dönüşüm, yalnızca iletişim biçimlerini değil, kimliğin nasıl kurulduğunu, sunulduğunu ve algılandığını da derinden etkilemiştir. Geleneksel medyada kimlik temsilleri büyük ölçüde gazeteciler, editörler ve medya kurumları tarafından belirlenirken, sosyal medya ile birlikte bireyler kimlik üretim sürecinin aktif öznesi haline gelmiştir. Bu bağlamda toplumsal cinsiyet, dijital benlik inşasının en belirleyici unsurlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Kadınlık, erkeklik ve toplumsal cinsiyetin diğer görünümleri; sosyal medya platformlarında görsel, söylemsel ve performatif pratikler aracılığıyla sürekli olarak yeniden üretilmektedir. Medya ve iletişim çalışmaları açısından bu süreç, ideoloji, temsil, güç ve hegemonya ilişkileriyle doğrudan bağlantılıdır. Bu çalışma, sosyal medya platformlarında toplumsal cinsiyetin benlik inşası üzerindeki etkisini inceleyerek, dijital iletişim ortamlarının toplumsal cinsiyet algılarının yeniden üretimi ve dönüşümündeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır.

This study examines the impact of gender on self-construction processes within social media platforms from a media and communication perspective. In digital environments, individuals actively construct and negotiate their identities through self-presentations that either reproduce dominant gender norms or challenge them. Social media platforms function not merely as technological tools but as cultural spaces where gendered meanings are produced, circulated, and contested. The study aims to explore how gender norms shape users' identity performances, how these platforms influence perceptions of gender, and how digital self-construction contributes to the transformation of traditional gender roles. The findings of the study show that the relationship between gender and digital self-construction has a multi-layered and dynamic structure. The results indicate that social media both reinforce hegemonic gender norms and provide opportunities for alternative and counter-hegemonic identity expressions. With the process of digitalization, communication practices have undergone a profound transformation, and social media platforms have become an integral part of individuals' everyday lives. This transformation has not only altered modes of communication but has also deeply influenced how identity is constructed, presented, and perceived. While identity representations in traditional media were largely shaped by journalists, editors, and media institutions, the rise of social media has positioned individuals as active agents in the process of identity production. In this context, gender emerges as one of the most significant determinants of digital self-construction. Femininity, masculinity, and other expressions of gender are continuously reproduced on social media platforms through visual, discursive, and performative practices. From the perspective of media and communication studies, this process is directly linked to relationships of ideology, representation, power, and hegemony. This study aims to examine the impact of gender on self-construction within social media platforms and to reveal the role of digital communication environments in the reproduction and transformation of gender perceptions.
The impact of gender on self-construction in media platforms: A media and communication perspective
Keywords: Gazetecilik