SiHiZM'iN KURUCUSU GURU NANAK VE iSLAMiVET - Sayım, Huzeyfe (Fırat University, 2000)
Her milletin kendine has bir kültürü ve inancı vardır. Milletler, farklı inanç ve kültüre sahip olmalarına rağmen, göçler, sürgünler, fetih ve istilalar gibi çeşitli nedenlerle yan yana ve iç içe, birlikte yaşannş ve yaşamaktadırlar. Dünyada ulaşırnın ve iletişimin gelişmesi ve ekonomik sebeplerden dolayı, günümüzde bu durum daha da yoğunluk kazanmaktadır. Ancak benim burada sözünü edeceğim konu Hindistan' da yaşamakta. olan Sihler ve özellikle de onların inançlarının temellerini büyük ölçüde belirlemiş olan Guru Nanak'la (1469-1538) ilgilidir. 1986 yılında Sih Dininin Kurucusu Guru Nanak'ın Bayatı ve Öğretileri konulu Yüksek Lisans Tezimi hazırlarken Guru Nanak'ın İslamiyet ve Müslümantarla olan ilişkisi dikkatimi çekmişti. Konu işienirken de görüleceği üzere bu ilişki, bazen idare edenlerle idare edilen, bazen yan yana yaşanan komşulukarkadaşlık, zaman zaman da bir şeyh-mürid ilişkisi şeklinde göze çarpmaktadır. Dışardan biri olarak Guru Nanak'ın İslam'anasıl baktığını ve nasıl algıladığını anlamak bakımından onun hayatı içinden konuyla ilgili bulduğumuz hususların bir kısmını burada ele alacağız.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları