LİSE ÖĞRETMENLERİNİN HAYAT BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ - Gökyer, Necmi (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı, lise öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme eğilimlerini belirlemek ve çeşitlideğişkenlere göre karşılaştırmaktır. Araştırmada, aşağıdaki üç soruya cevap aranmıştır.1. Liseöğretmenlerinin hayat boyu öğrenme eğilimlerinin düzeyi nedir? 2. Lise öğretmenlerinin hayat boyuöğrenme eğilimleri; cinsiyet, branş, kıdem, eğitim düzeyleri, yaşları ve çalıştıkları yer değişkenlerinegöre anlamlı farklılık göstermekte midir? 3. Ölçeğin alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki varmıdır? Bu araştırma anlık tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim öğretimyılında, Elazığ merkez ve ilçelerin merkezindeki liselerde görev yapan toplam 2805 lise öğretmenioluşturmaktadır. Örneklemini ise, basit tesadüfi örnekleme yolu ile belirlenen toplam 343 öğretmenoluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, “yaşam boyu öğrenme eğilimleri (YBÖEÖ)”adlı ölçek kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulgularına göre, lise öğretmenlerinin hayat boyu öğrenmeeğilimleri; Güdülenme alt boyutunda çok uyuyor, sebat, merak yoksunluğu alt boyutlarında veölçeğin tamamında kısmen uyuyor düzeyinde iken, öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk altboyutunda ise, çok az uyuyor düzeyindedir. Cinsiyet değişkenine göre, bütün alt boyutlarda kadınlise öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin düzeyi erkeklere göre daha yüksektir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Eğitim; Özel