ERİŞKİN YAŞ GRUBUNDA KIZAMIK VAKALARININ İRDELENMESİ - Tartar, Ayşe Sağmak; Balin, Şafak Özer; Kirik, Yasemin; Akbulut, Ayhan; Demirdağ, Kutbeddin (My University, 2016)
Kızamık, bulaşıcılığı oldukça yüksek olup, aşıyla önlenebilen önemli bir viral hastalıktır. Kızamık yetişkinlerde hastaneye yatış gerektiren daha ciddi komplikasyonlarla seyretmektedir. Bu çalışmada kızamık tanısı almış erişkin yaş grubundaki hastaların epidemiyolojik, klinik ve laboratuvar verilerinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.5 Mart-23 Mayıs 2013 tarihleri arasında, kızamık tanısı alan 19 erişkin hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar için demografik bilgilerin, klinik ve laboratuvar değerlerinin yer aldığı bir form oluşturulmuştur. Analiz için SPSS 22,0 paket programı kullanılmıştır. Sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma, kategorik değişkenler ise olgu sayısı ve yüzde (%) olarak gösterilmiştir.Hastaların 16'sının kadın (% 84.2), üçünün (% 15.7) erkek olduğu görülmüştür. Beş hastada kızamıklı hastayla temas öyküsü alınmıştır. Hastalarda en sık belirti olarak yüksek ateş, öksürük ve döküntü; en sık fizik muayene bulgusu olarak ise Koplik lekeleri ve makülopapüler tarzda döküntü izlenmiştir. Laboratuvar bulguları değerlendirildiğinde hastaların 13'ünde (% 68.4) lökopeni, üçünde (% 15.7) trombositopeni, 11'inde (% 57.8) aspartat aminotransferaz (AST), 10'unda (% 52.6) alanin aminotransferaz (ALT) yüksekliği tespit edilmiştir. Hastaların 18'i kızamık aşı öyküsünü bilmediğini, biri ise hiç kızamık aşısı olmadığını belirtmiştir. Tüm hastalar kliniğe yatırılarak takip edilmiştir. Hastaların ikisinde pnömoni, altısında ishal, bir hastada ise hem pnömoni hem ishal komplikasyonu gelişmiştir.Toplumda belirli oranlarda duyarlı kişi varlığında kızamık salgınlarının yaşanması kaçınılmazdır. Kızamık yüksek bulaşıcılık oranlarına sahip olduğundan salgınların önlenmesi için aşılama oranlarının arttırılması gerekmektedir. Hastaların erken dönemde tanısının konması ve izolasyon önlemlerinin alınması yayılımın kırılmasına kısmen de olsa katkı sağlayacaktır
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Enfeksiyon Hastalıkları; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri