Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yumurta verimi ve bazı yumurta kalite özelliklerine yaşın etkisi - Seker, Ibrahim; Kul, Selim; Bayraktar, Metin; Yıldırım, Özge (My University, 2005)
Bu araştırmanın amacı, Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) bazı verim özelliklerini ve yumurtanın dış ve iç kalite özellikleri üzerine yaşın etkisini belirlemektir. Araştırmanın hayvan materyalini 90 dişi bıldırcın oluşturmuştur. Araştırmada yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve bazı yumurta kalite özellikleri değerlendirilmiştir. Yumurta kalite özellikleri 9. ile 23. hafta arasında incelenmiştir. Ortalama hayvan başına günlük yumurta verimi 9., 11., 13., 15., 17., 19., 21. ve 23. haftalarda sırasıyla %24.44, 70.08, 78.65, 72.30,91.51, 94.21, 91.19 ve 86.37 olarak bulunmuştur. Ortalama şekil indeksi (%), sarı ağırlığı (g), ak ağırlığı (g), kabuk ağırlığı (g), kabuk kalınlığı (mm) ve Haugh birimi değerleri sırasıyla % 75.72, 3.54 g, 6.77 g, 0.852 g, 0.233 mm ve 80.94 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak yaşın yumurta verimi ve yumurtaya ait dış ve iç kalite özelliklerine etkisi önemli bulunmuştur (p<0.01). Bıldırcın yaşı arttıkça yumurta ağırlığı, kab.uk ağırlığı (23. hafta hariç) ve ak ağırlığı (23. hafta hariç) ve sarı ağırlığı (21. hafta hariç) artmış kabuk kalınlığı, Haugh birimi, ak indeksi ve sarı indeksi değerleri azalmıştır.
Keywords: Yumurta kalitesi; yumurta üretimi; Japon bıldırcını; yumurta ağırlığı; yaş; bıldırcın; Coturnix coturnix japonica; ilk yumurtlama yaşı